Khadaffis oväntade serbiska stöd – och varför det kanske inte alls är så oväntat

Det är 2011 och hela världen hatar Khadaffi… Hela världen? Nej! Ett litet land som befolkas av envetna serber vägrar ge upp! Årets personifierade motbevis till talesättet ”kära barn har många namn” har nämligen hittat en fan club i Serbien. Detta bevisas om något av facebookgruppen Support for Muammar al Gaddafi from the people of Serbia, som sedan starten i mars lyckats dra ihop drygt 75 000 fans (och 250 followers på Twitter). Gruppen har uppmärksammats flitigt i serbisk media, och i den skriver de serbiska Khadaffitrogna saker som att nyheterna som sprids från Libyen är ”lögner som sprids som råttor”, och att motståndsrörelsen till största delen utgörs av ”avskum och idiotiska lögnare”. I alla fall enligt vad jag tack vare Google translate kan uttyda ur denna kommentar.

"Come on Barbie, let's go party!"

Så, hur kommer det sig att Khadaffi hittat en så aktiv fanbase just i Serbien? Landet har enligt dess utrikesministeries 90-talsdoftande hemsida inte varit i officiell kontakt med Libyen sedan 2005, och trots att utrikesministern Vuk Jeremić i ett uttalande i mars brasklappade genom att oroa sig för deras ”territoriella integritet” stödde han i samma mening FN:s inträde i Libyen.

Jo, egentligen är det inte så konstigt. Bakom gruppen ligger nämligen den ultranationalistiska organisationen Nasi 1389 som tidigare varit osköna genom att exempelvis demonstrera mot Prideparaden och motarbeta den rättsliga processen mot Ratko Mladic. De har i färskt minne den Nato-attacken mot Serbien 1999, och verkar utifrån det ta ställning för, och nästan identifiera sig med, Khadaffi. Gruppens administrator Igor Marinkovic förklarade för AFP i mars att ”Libyen blivit attackerade på samma sätt som vi blev 1999. Libyen och deras ledare, överste Khadaffi, stödde oss då och nu stödjer vi dem”.

Så, det är alltså bara de serbiska nazimotsvarigheterna till Jan Myrdal som fortfarande applåderar Khadaffi? Nja, det är ändå inte helt så enkelt. Serbien har en erkänd svaghet för starka manliga ledare, något som demonstreras av att kring 50 000 personer följde den krigsbrottsanklagade f.d presidenten Slobodan Milošević (ja, jag googlade för att vara säker på att hans namn blev rättstavat) till den sista vilan. Ratko Mladic åtnjuter också ett brett stöd i allmänheten, trots att han står anklagad för ett av de värsta krigsbrotten i modern tid. Transportsträckan därifrån till att älska Khadaffi och hans mytomspunnet skogstokiga ledarstil är nog inte för lång för den vanliga serben.

De flesta av källorna jag använder ovan kring Khadaffis fan club är som ni säkert märkt från mars i år, men det anmärkningsvärda är att aktiviteten i sidan är lika hög nu som då. Det twittras, diskuteras och debatteras och läggs upp Youtubefilmer. Själv har jag likeat sidan – men uteslutande för att se vilken reaktion de ska prestera när Khadaffi slutligen hamnar på ”Gå i fängelse”-rutan.

Ps: Ni som noterar att minst två olika stavningar av den libyske ledaren används i texten ovan, här är en bild till er.