Aptonym: Om personer som heter vad de gör

Det alla medier förhåller sig till dagar som dessa är såklart stormen Sandy i USA som framförallt drabbar New york. Det kan man tycka en del om. Att medier fokuserar så hårt på just Sandy och de stormar som finns när tusentals dödas i liknande stormar i Bangladesh – varje år. Men det får vi knappt reda på. Men så där är det ju med kulturell relevans. Vi har svårt att ta till oss det som är olikt vår egen situation, men förfasas desto lättare av det som liknar en hemmiljö. Som New york.

Och apropå att fokusera på det närliggande. När artikel efter artikel skrivs om stormen så har ett namn stuckit ut ur, heh, nyhetsflooden:

Foto: IG@Ninajohan

Och det är ju onekligen rätt roligt. Linda Flood rapporterar om the flood i New york (missa förresten inte vilka bilder som är äkta och inte från just översvämningarna). Jag tänkte då på den kvinna man ringer på SMHI när man vill veta nåt om vädret: Lisa Frost. Vi twittrade om saken och fler namn hamnade på listan. Andreas Ekström twittrade om hur Googles serverhallchef heter God of nets, och någon annan tipsade om Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Och givetvis min vän Mikael som varje sommar när han kommer hem från sin Finlandssemester drar samma skämt som inte är ett skämt: ”Vad heter Finlands bästa trädsnidarkonstnär? Risto Karvinen!” och så skrattar han åt sig själv.

Alla dessa människor som heter vad de sysslar med, är det inte märkligt? Ett konstigt fenomen? Det kallas tydligen aptonym och det finns personer som har skapat sajter som samlar alla dessa…aptonyma.

På wikin Aptowiki kan vem som helst posta ett namn de snubblar över. Ajour har sökt kontakt med skaparen, men ännu inte hittat fram. Däremot har vi hittat några favoriter:

Som Peter Värme, VD för Energibolaget, eller Jens Lilja, vd Interflora. Komiskt är det också med tennisspelaren Anna Smashnova, och läkaren Anders Näsman, näs-specialist. Och givetvis är också Kent Klähm skräddarsydd som just huvudskyddsombud, spårvagnarna Göteborg.
Min favorit är dock: Johnny Glädje, som bor i Surahammar.

Har du fler aptonymer? Lägg de inte här, utan posta dem hos Aptowikin.

Uppdaterat: @grovtinitiativ påminner oss om polis Rolf Rånman som hamnade på ett rån i Råneå.