Aptonym: Om personer som heter vad de gör

Det alla medier förhåller sig till dagar som dessa är såklart stormen Sandy i USA som framförallt drabbar New york. Det kan man tycka en del om. Att medier fokuserar så hårt på just Sandy och de stormar som finns när tusentals dödas i liknande stormar i Bangladesh – varje år. Men det får vi knappt reda på. Men så där är det ju med kulturell relevans. Vi har svårt att ta till oss det som är olikt vår egen situation, men förfasas desto lättare av det som liknar en hemmiljö. Som New york.
Och apropå att fokusera på det närliggande. När artikel efter artikel skrivs om stormen så har ett namn stuckit ut ur, heh, nyhetsflooden:

Foto: IG@Ninajohan


Och det är ju onekligen rätt roligt. Linda Flood rapporterar om the flood i New york (missa förresten inte vilka bilder som är äkta och inte från just översvämningarna). Jag tänkte då på den kvinna man ringer på SMHI när man vill veta nåt om vädret: Lisa Frost. Vi twittrade om saken och fler namn hamnade på listan. Andreas Ekström twittrade om hur Googles serverhallchef heter God of nets, och någon annan tipsade om Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Och givetvis min vän Mikael som varje sommar när han kommer hem från sin Finlandssemester drar samma skämt som inte är ett skämt: ”Vad heter Finlands bästa trädsnidarkonstnär? Risto Karvinen!” och så skrattar han åt sig själv.
Alla dessa människor som heter vad de sysslar med, är det inte märkligt? Ett konstigt fenomen? Det kallas tydligen aptonym och det finns personer som har skapat sajter som samlar alla dessa…aptonyma.
På wikin Aptowiki kan vem som helst posta ett namn de snubblar över. Ajour har sökt kontakt med skaparen, men ännu inte hittat fram. Däremot har vi hittat några favoriter:
Som Peter Värme, VD för Energibolaget, eller Jens Lilja, vd Interflora. Komiskt är det också med tennisspelaren Anna Smashnova, och läkaren Anders Näsman, näs-specialist. Och givetvis är också Kent Klähm skräddarsydd som just huvudskyddsombud, spårvagnarna Göteborg.
Min favorit är dock: Johnny Glädje, som bor i Surahammar.
Har du fler aptonymer? Lägg de inte här, utan posta dem hos Aptowikin.
Uppdaterat: @grovtinitiativ påminner oss om polis Rolf Rånman som hamnade på ett rån i Råneå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Karin says:

  Tycker han Robert Tennisberg som jobbar på SR Sporten är rolig också!

 2. Mia Peterson says:

  Influensa så orkar inte googla detaljer, men sett Bergur Bergsson prata isländska vulkaner i dokumentär. Geolog? Vulkanspecialist iaf. Tror det var i svt.

 3. Per says:

  Bodde som ung i Halmstad. Kommer ihåg att det fanns två präster i Söndrums församling: Uno Frid och Torgny Trygg

 4. […] på Ajour.se om aptonym – folk som heter det de gör. Minns när jag jobbade som redaktionsassistent på ett tidskriftsförlag och vår kontakt på […]

 5. @brericsson says:

  Fanns en företagsläkare på SVT som hette Dr. Sicking… detta är helt sant.
  För tjugo/trettio år sedan fanns i telefonkatalogen under A en man som hette Aktersnurra, i förnamn Lasse-Gurra. Kanske inte en riktig aptonym, men ändå…

 6. Har träffat en Peter Styrman som är/var busschauför 🙂

 7. Adrian says:

  Som jag skrev på Facebook: ”På vår brandstation jobbar Inga Larm, slå den om ni kan! 😉 ” Men kollade upp det nu och hon verkar ha gått i pension eller slutat. Så hon är inte kvar längre. 🙁

 8. Erik Abelsson says:

  Kollade just The Amazing Spiderman. Dålig film men tyckte det var kul att Marc Webb regisserar den.

 9. […] i efterdyningarna av stormen flyter mitt namn runt på nätet. Som det här till exempel. GillaGillaBe the first to like this. Skrivet av lindaflood Arkiverad i Uncategorized Lämna […]