Flicka vägras vara stjärngosse – rektor vill ha "vackert luciatåg"

Flickan på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: @eovemar CC-BY http://flic.kr/p/aTmjWM


På Enskedefältets skola i Stockholm har lucia orsakat en diskussion efter att en tjej i trean inte fick vara stjärngosse i luciatåget. Skolan menade att hon får välja på att vara något annat, eller räkna matte istället.
– Vi vill ha ett traditionsenligt och vackert luciatåg, detta gör vi för barnens skull, säger skolans rektor Svante Lööf.
Historien om tredjeklassaren Lisa som inte fick vara med i luciatåget började efter att hon bestämt sig för att vara stjärngosse. Men att en flicka skulle vara stjärngosse var någonting skolan inte gillade. Skolans musiklärare, som är ansvarig för luciatåget, hänvisar till att det inte skulle bli ett vackert luciatåg och att de måste hålla sig till traditionerna.
Lisas mamma kontaktade skolan för att få svar på varför hennes dotter inte får vara stjärngosse i tåget. I ett mejl skriver läraren:
”Det är ett traditionellt Luciatåg vi har på skolan i år 3. Det innebär alltså att alla tärnor är tjejer och killarna är stjärngossar.”
Något Lisas mamma har svårt att förstå. Hon förklarar hur hennes dotter känner i ett vändande mejl.
”Lisas motivering är att hon känner sig som både tjej och kille och vill helst vara just stjärngosse. ’Annars är jag inte med’. Visst kan hon väl få vara stjärngosse?”
Det svarar inte skolan på. När Ajour når skolans rektor, Svante Lööf, har han svårt att svara på varför detta skulle vara något problem.
– Vi ställde frågan till flickan igår om vad hon vill vara i luciatåget och då svarade hon att hon ville vara tomte. Så nu är problemet löst som jag ser det.
Enligt mamman är det först efter mycket övertalning av lärarna Lisa beslutade att vara tomte istället. Enligt Lisa själv berättade lärarna att alternativet var att räkna matte när resten av klassen övade inför luciatåget.
Skolans rektor Svante Lööf menar att de vill hålla på sina traditioner.
Enligt dig kan inte tjejer vara stjärngossar i ett luciatåg?
– Det har ingenting med genus att göra som jag ser det utan vi vill ha ett traditionsenligt och vackert luciatåg, detta gör vi för barnens skull. Tidigare har det aldrig varit några problem men till nästa år får jag vara tydligare på den punkten, säger han.
Skolan står fortfarande fast vid sitt beslut om att flickan ska vara tomte, något som de alltså lyckats övertala henne till. Mamman skriver i ett mail till skolan:
”Vänligen förklara för mig hur ett luciatåg blir fult av att en flicka har strut på huvudet? Och hur vet du att eleverna skulle skämmas för att en stjärngosse är tjej? Så gott som hela samhället utanför er trångsynta skolvärld tycker att det är ren skandal att begränsa min dotters sätt att uttrycka sig så som ni nu gör.”
(Både Lisa och mamman har bett att få vara anonyma. ”Lisa” heter egentligen något annat.)
TEXT: Marcus Åberg


Läs också Ajours Sofia Mirjamsdotter som kommenterar artikeln i en krönika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

92 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Malinka says:

  Oj vilket fult luciatåg som i morgon kommer att begås i min dotters skola, eftersom hon ska vara stjärngosse! Fy sjutton. Tur att Svante Lööf inte kommer att vara där.

 2. Alltså, det är ju BARN! Inte syns väl snoppen eller snippan genom lusselinnet? Tramsigt av skolan.

 3. t says:

  Förstår inte varför det skulle vara fult om hon är stjärngosse? Snacka om att skapa problem där det inte finns några, rektor! Usch, att en sådan inställning finns hos en som är ansvarig för en pedagogisk verksamhet.
  dessutom ska skolan vara genusmedveten, det är liksom så, enligt gällande riktlinjer och läroplan. för sjutton!

 4. Anders says:

  Jävla invandrare asså, de ska komma till Sverige och ändra på våra traditioner.

 5. Karin says:

  ”Det har ingenting med genus att göra som jag ser det utan vi vill ha ett traditionsenligt och vackert luciatåg, detta gör vi för barnens skull”
  Vackrast vintermörkret tindrar förstås de vuxna som tvingar in barn i pepparkaksformer, gubbe eller gumma, och får dem att skämmas om de avviker från mallen. Vilken ljuvlig julstämning av traditionsenlig glädje och generositet de förmedlar!

 6. Men ve och fasa!! Det går ju inte. Killar är killar och tjejer är tjejer. Annars blir det fult. Antar att de inte tillåter tjejerna att ha byxor i skolan heller.

 7. Monty Python’s The life of Brian – I want to be a woman
  http://youtu.be/sFBOQzSk14c

  • Maria says:

   Charmigt att posta en länk till transfobisk humorklipp. Kul för dig att du kan skratta åt dina medmänniskor.

   • lindolf says:

    Det är väl kalaskul! Monthy Python gjorde det då, vi borde kunna göra det nu.
    Med det sagt tycker jag faktiskt att flickan ska få vara precis vad hon vill. I samma anda som att man inte ska förbjuda pepparkaksgubbar borde man låta barn vara stjärngossar om de vill.
    Däremot hade jag faktiskt kunnat köpa traditionsargumentet om det hade rört sig om ett luciatåg med folk i 20-25-årsåldern. En riktigt het donna med saftiga nassar som röjer illusionen om en macho stjärngossekarl går naturligtvis inte för sig att ha i ett traditionellt lussetåg. Men nu var det ju inte så.

    • Maria says:

     Det är inte alls kul. Skämtet är att såna som jag är galna, sinnessjuka,’att vi inte ens har begrepp om verkligheten – och att det, jag, är något man kan skratta åt. Det är transfobiskt och det här finns överallt och är hemskt tröttsamt.

     • lindolf says:

      Nej, det är kul. Du får vara precis hur du vill. Och Monty Python får skoja om precis vad de vill. I en perfekt värld i alla fall. Inskränkningarna går hand i hand tror jag. Om man inte får skoja om er könsförvirrade kommer ni aldrig att normaliseras. Om ni aldrig normaliseras kommer man aldrig att få skoja om er. Människor behöver skämta. Glada friska människor har oftast inga problem att ta ett skämt. Ledsna ofriska människor har en förmåga att leta kränkningar och brister överallt. Men nu blev det här nästan elakt, det är inte alls meningen. Jag tycker att du får vara precis hur du vill, men jag vill få skoja om det. Och handikappade, och mörkhyade. Och judar, kineser, svenskar, norrmän och allt annat också.

     • Maria says:

      Man kan skämta om folk på olika sätt. Skämt som reproducerar fördomar, som sker på den omtalades bekostnad, är skadliga på flera sätt. Det bidrar till att folk tycker att diskriminering är okej, och driver upp en förfrönligande stämning. För en grupp som utsätts för så mycket hatbrott är det naturligtvis dåligt.
      Skämtandet bidrar också till den stigmatisering som gör att många transpersoner har försämrad psykisk hälsa och att var fjärde ung transsexuell har försökt ta sitt liv.
      Därför är skämten skadliga i längden.

     • Linnea says:

      Nu är ju inte transpersoner ”könsförvirrade” eller ”ofriska”.
      Att skämta om utsatta grupper är inte bara jävligt lågt, det motverkar faktiskt det du kallar ”normalisering”. Det gör att folk tror det är okej att kalla transpersoner för kränkande saker, precis som rasistiska och sexistiska skämt ökar sexism och rasism. Om du verkligen är intresserad av att transpersoner ska accepteras och inte ses som ”onormala” bör du alltså inte försöka försvara din ”rätt” till skämt som gör livet svårare för transpersoner.

 8. "Simon" says:

  Undra om de bara är jag som tycker att det är bra att faktiskt någon kan hålla Svenska traditioner vid liv, ganska så dåligt gjort av hela svenska folket att förstöra allt vad Svenska Traditioner innebär. Jag tycker att Svante gjorde rätt, en stjärngosse är en kille, en tärna är en tjej. Men tomtenissar – om man kollar på barnprogram – så finns det både kvinnliga och manliga, jag tror inte direkt att hon klädde ut sig till tomtefar.
  Tycker inte att det blir fulare eller så om det skulle vara på andra sätt, och jag vill inte göra någon direkt skillnad på killar och tjejer men hur som helst så tycker jag att en kille ska vara en kille och en tjej ska vara en tjej. Det är så det är, det är så vi människor är skapade.

  • Anders says:

   Q.Q
   Jag tycker svenskar borde gå till kyrkan och släppa det här med religion i offentliga rummet.

  • Maria says:

   i mitt fall är jag skapad så att jag är en kille till kroppen men tjej i huvet. Det finns alla möjliga variationer. Du kan stoppa huvudet i sanden allt du vill, men vi finns och du har ingen rätt att hävda något annat.

   • A. Johansson says:

    Du gör bäst i att söka hjälp.

    • Maria says:

     Sluta tramsa. Klart jag ska söka hjälp, då får jag hormonbehandling, hårborttagning, kirurgi!
     Vad jag inte kommer att få är behandling för psykos för jag är inte sinnessjuk.

  • Björn says:

   Du menar att Lucia är en svensk tradition? Skojar du? Kolla upp historien.
   ”ganska så dåligt gjort av hela svenska folket att förstöra allt vad Svenska Traditioner innebär.” Hela Svenska folket förstör Svenska traditioner? Då kanske dom inte är så omtyckta eller Svenska?
   Tänk, snälla, tänk.

   • A. Johansson says:

    Så du menar att Sverige inte kan ha samma tradition? Jag vet inte var ursprunget är, men jag tvivlar på att de skulle acceptera en kille som lucia eller flicka som stjärngosse. Stackars förvirrade barn, de behöver hjälp. De kommer växa upp en vilsen generation och det här pk/kommunismsmörjan ska vi begrava och aldrig gräva upp.

  • Adrian says:

   Problemet med traditioner är att vi tror att de är statiska, men de har förändras hela tiden. T.ex så kom stjärngossarna in i Luciatåget för i början av 1900-talet. Antar att tomtar kom ännu senare.
   Att en flicka vill vara stjärngosse tycker jag är mindre traditionsbrytande än att införa tomtar eller stjärngossar i ett luciatåg. Låt barnen vara vad de vill. Om man nu vill bevara traditionen borde det handla om karaktärerna i Luciatåget och inte könet på personerna som spelar dem.
   PS. Jag var Zorro i Luciatåget på förskolan, tyvärr har det inte tagits upp i Lucia-traditionen.

   • lindolf says:

    Jag kollade just upp historien. Det verkar vara en svensk tradition. Vad snackar du om?

    • Adrian says:

     Jag skriver inget om huruvida stjärngosse eller Luciatraditionen är svensk eller inte.
     Jag menade att stjärngossarna kom in i Luciatåget först i början på 1900-talet. Tidigare hade de inget att göra med Lucia utan var en separat tradition (se http://sv.wikipedia.org/wiki/Stj%C3%A4rngosse).
     Det jag menar med min tidigare kommentar är att traditioner hela tiden förändras så det är därför jag tycker det är konstigt när man pratar om att bevara traditioner. Ska man bevara dem som de är nu, eller som de var för 10, 50, 100, 500 år sedan?

     • lindolf says:

      Det var ett svar till ”Björn” nedan, vet inte varför det hamnade på din kommentar. Jag tycker alla borde få vara Zorro.

  • Nargun says:

   Liksom många andra i Sverige så är jag skapad av mina föräldrar och när jag ställde dem mot väggen om vad tanken var när jag skapades så var de mycket vaga om vilken roll i Luciatåget de visualiserat för mig. Min misstanke är att att de inte hade någon sådan plan alls. Lyckligtvis så hade jag ganska god koll på vad som passade sig och valde att vara stjärngosse eller ”stjärtgosse” som det också kallades samt tomte. Inte för att jag föredrog någon av dem, jag ville inte vara med alls, utan för att hålla en låg profil (stjärngossar får oftast stå längst bak)

  • Zara says:

   Problemet med med svenska traditioner är väl att de är så ombytlig, så skiftande…versatile..jaja helt enkelt inte särskilt beständig.
   Så, nej det fungerar inte som argument. Även om ja tycker det finns långt värre saker att uppröras över.

  • Tonny says:

   ”jag vill inte göra någon direkt skillnad på killar och tjejer men hur som helst så tycker jag att en kille ska vara en kille och en tjej ska vara en tjej. Det är så det är, det är så vi människor är skapade.”
   Är inte en tjej om än i stjärngossestrut ändå en tjej? Du kan vara lugn, det är inte så att man byter kön genom att byta kläder.

  • Jan Tångring says:

   ”Undra om de bara är jag som tycker att det är bra” – nej, inte ens du tycker så. Du leker att du tycker så. Du är ett pepparkakstroll.

  • Mattias says:

   Det är inte tillåtet att diskriminera barn pga kön, hudfärg, etnicitet, sexualitet osv. Alltså är det inte tillåtet att förbjuda en flicka att vara stjärngosse.
   Rektorn gjorde fel. Inte mycket utrymme för tolkningar därutöver…

  • Alex says:

   Det är klart att vi vill hålla våra traditioner vid liv. Men för att de ska överleva så måste de hänga med i utvecklingen. Vi har 2012 kommit så långt att vi vet att killar och tjejer kan göra i princip samma arbeten lika bra. Detsamma gäller att bära upp en stjärngossedräkt eller en luciakrona. Traditionellt har alla sjuksköterskor varit kvinnor och högvakten vid kungliga slottet har varit män. Är en man inte längre en man om han sätter på sig sin systerbrosch? Ska vi förbjuda manliga sköterskor för att de inte är lika vackra i sina arbetskläder?
   Luciatraditioner fortsätter vara en fin tradition även om det är en liten flicka som gömmer sig bakom en av stjärngossedräkterna. Och flickan fortsätter att vara en flicka. Och luciatåget kommer att lysa lika vackert som alla andra år.

 9. Saga says:

  I min förra skola fick ett antal tjejer ställa upp att vara stjärngossar eftersom det inte fanns killar i luciatåget. Det viktiga är väl inte vem som är vad? Det viktiga är att man är vad man vill och att ”allt” finns. När jag ser ett traditionellt lucia tåg finns det lucia, tärnor, stjärngossar och tomtar även andra figurer som renar, pepparkakor mm finns med ibland. MEN ingen bryr sig om att det är en kille som är tomte eller tjej?
  För om man skall vara som denna idiotiska rektor bör tjejer inte heller vara tomtar eftersom tomte är en manlig roll? Eller har jag fel?
  Jag anser att detta är idioti! Låt en kille vara Lucia om han känner för det. Låt killar vara stjärngossar eller tärnor. Låt tjejer vara stjärngosse eller vad dem vill.
  🙂

 10. Gnu says:

  Får inte de fula barnen vara med heller då eller?

 11. Britta Nordberg says:

  Fy vad jag är less på allt tjafs som folk hittar på om pepparkaksgubbar, stjärngossar och en massa annat. Låt barnen få vara det dom vill vara i Luciatåget. Har dom inget viktigare att sätta foten ner för än att hålla på och tjafsa om vem som får vara vad och vara med i Luciatåget? Skaffa ett liv säger jag och välj viktigare saker i vårt samhälle och världen att sätta foten i backen för.

 12. Ida says:

  Jag blir så trött. Hur kan ett luciatåg bli fult av att en tjej har stjärngossekläder? Köper genast stjärngosseoutfit till min dotter som stöd! Tycker att alla med döttrar borde göra detta och lägga upp bilder på fb och Twitter. #allakanvarastjarngosse

 13. Connie says:

  ”…detta gör vi för barnens skull…”
  Han nekar ju henne att vara stjärngosse för att HAN vill ha ett normalt luciatåg. Jävla lirare.

 14. W says:

  Hela västvärlden håller på att rasa samman. Sverige kommer dras med. Orka rasa mot olika luciatåg.

 15. Andreas Sandgren says:

  Stjärnhen kanske är en bättre benämning?

 16. Per Wigren says:

  LOL @ ”Det har ingenting med genus att göra”.

 17. Fredrik says:

  Vad skulle feministmafian säga om en kille skulle vilja vara lucia? Och föresten, är inte stjärngossar lika rasistiskt som pepparkaksgubbar enligt PK-packet eftersom någon stackars ”berikare” kan tolka dräkten som KKK?

  • Maria says:

   Vi säger ”Heja!”! Var har du varit, ha du missat det?

  • Amanda says:

   Jag tror nog att ”feministmaffian” skulle tycka det var helt ok om en kille ville vara lucia. Det var nog det konstigaste motargument jag hört i hela mitt liv med tanke på att de enda som skulle skita på sig över det är folk som Svante.

  • Sara says:

   För några år sedan var det en historia där en kille valts till lucia, men inte tilläts vara det för (den kvinnliga) rektorn. Jag har nu kollat upp kommentarfält och bloggar angående detta. Vad jag kan se är det betydligt färre som uttalat sig mot manlig lucia än mot kvinnlig stjärngosse. Framför allt är män mer positiva till det tidigare. (Kanske är det lättare att ställa upp för den som är diskriminerad om personen tillhör ens eget kön?) Men de som uttalade sig mot att den skolan valt skulle gå som lucia hänvisade i regel till ”traditioner” och ”jämställdhet i all ära, MEN”… Alltså, det var inte feminister som var mot. De som använde feministiska argument i den frågan var de som var FÖR att Freddy skulle få vara lucia.
   Ex källor:
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11581898.ab
   http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/12/l-t-ven-pojkar-vara-lucia (jämför kommentarerna)
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=2478078 (Kommentarerna)

 18. Mio Tholerus says:

  Låt oss mailbomba rektorn och övrig personal som kan vara inblandad i beslutet och få denna diskriminering att upphöra!
  Rektorn:
  svante.loof@stockholm.se
  Musikläraren:
  lotta.engholm@stockholm.se
  Biträdande rektor:
  karin.abelt@stockholm.se

 19. Petra says:

  Men varför får hon vara tomte om hon inte tillåts vara stjärngosse? Jag hänger inte riktigt med i Svantes logik här.

  • Robert says:

   Tror det handlar om att de ska visa att hon inte får bestämma över sitt eget uttryck. Inget i det här ärendet har följt någon logik, enbart unken, omotiverbar konservatism.

 20. Verkar som om värsta tomtarna jobbar som musiklärare o rektor på denna avskyvärda skola?!? Ni som kan, VÄLJ nån annan skola! Tills de åtgärdat dessa tomtar!

 21. Christoffer says:

  Helt rätt av rektorn! Traditionerna ska hållas!

 22. Linn Oldrup says:

  Skäms rektor!
  Det är väl genus i högsta grad det handlar om i detta fall. Inskränkta vuxna krymper barns värld.

 23. A. Johansson says:

  Helt rätt. Pojkar är pojkar och flickor är flickor, jäkla trams.

  • Johan says:

   Du vill alltså tvinga på små barn könsnormer, trots att det är helt ofarligt, bortset från den missaktning personer som du riktar mot människor som bryter mot könsnormerna, att bryta mot dem? Det låter enligt mig som en väldigt osund inställning.

  • Linnea says:

   Och hur skulle en stjärngossestrut göra det aktuella barnet till pojke?

 24. Alva-Lou says:

  När min bror gick på förskolan var han tomte, lucia och tjärngosse SAMTIDIGT! detta var helt okej då och detta är ändå 20 år sedan… ge barnen lite frihet!
  Inte tror jag väl att rektor Lööfs jul är förstörd för att normerna bryts?
  God jul alla fina människor som låter sina barn och sig själva vara dem de vill vara! 🙂

 25. Audioshield says:

  Visste ni att på kinesiska är det samma ord för ”Svante Lööf” som för ”trångsynt gubbröv”?

 26. Jerker says:

  Woho, en sida av feminister för feminister?
  Hela ”hen-etablissemanget” buar. Ingen bryr sig

  • Murre says:

   Nej, en sida som handlar om en ledsen flicka och att det faktiskt finns en läroplan i skolan …

  • Tanja says:

   Jo, uppenbarligen bryr några sig. Om den här frågan inte ligger i ditt intressespann kan du väl kommentera på något som faktiskt berör dig istället för att använda härskartekniker för att håna en fråga som många uppenbarligen reagerar på.

 27. Jerker says:

  Woho, en sida av feminister för feminister?
  Hela ”hen-etablissemanget” buar. Ingen bryr sig

  • Lisa says:

   Åhåhå, älskar dessa kommentarer från feminist-hatande män. Varför kommenterar du om du inte bryr dig? Bara för att du fick en strängt könsbaserad uppväxt, där du fick lära dig vad ”kvinnligt och manligt” är, så behöver du väl inte dra nästa generation i samma långtråkiga, jävla spår. Där alla ska vara likadana pga sina kön. Låt barnen få bestämma själva hur de vill vara istället… Gah! Ni konservativa människor skrämmer mig.

   • Isak says:

    Älskar även svar av män-hatande feminister. Vad vet du om Jerkers uppväxt? Och vem är du att berätta Jerker hur han ska uppfostra sina barn?
    Jag förstår helt allvarligt inte hur man kan kalla en person konservativ för att personen ifråga tycker att det är en löjlig fråga.
    Men så är väl det ganska självklart, har man ingenting bättre för sig på dagarna än att klaga på ”genussverige” eller kalla en 12årig pojke för hen…

 28. Isabel says:

  Tänk könslöst!
  Jag som är 31 år nu idag, och för 17-18 år sedan ca, i grundskolan då och jag på ett luciatåg, jag fick vara stjärngosse och ändå en flicka! Så stolt jag var, trots vi hade många gammalmodiga och tantiga lärare på den tiden.
  Isabel

 29. el says:

  Det där hände mig för två år sedan när jag gick i femman. Jag ville vara stjärngosse i vårt obligatoriska luciatåg, men fick inte det pga att det var tradition att flickor är tärnor. Då gjorde jag och mina kompisar en namninsamling och det var väldigt många barn på skolan som tyckte att det inte spelade någon roll om det var pojkar eller flickor som var tärnor. Vi pratade med rektorn och ca 3 månader efter luciatåget berättade rektorn att de nu ändrat på den oskrivna regeln.

 30. Annika says:

  Märkligt att inte skolan tvingar killarna att ha stjärngossebyxor oxå??? Nu får det väl ändå vara nog!!!!!!!!!!!

 31. Sofia Sternevald says:

  Det ser ut som om en omfattande granskning av skolan är på sin plats. Jag är positiv till en svartlistning!

 32. Isak says:

  Varför allt genussnack? Först peppargubbe-historien och sedan detta som påföljd. Ska ni inte passa på att granska alla skolor i Sverige o se till så att även pojkarna har rosa mössor?
  På min tid ville man inte vara lucia om man hade som kommentaren under beskriver, ”snopp”.
  #allakanvarastjarngosse – På riktigt? Då tvingar du ju dina döttrar till att vara gosse, bara för att bevisa någonting.
  Ta bort er själv allihopa.

  • Johan says:

   Ditt argument är alltså ”på min tid…”, har jag tolkat det korrekt?
   Ingen försöker tvinga någon till något. Artikeln handlar om en flicka som ville bära strut i luciatåget och en rektor som sa att det var fel, fult och traditionsvidrigt och att flicka därför fick välja mellan att räkna matte eller vara tomte om det inte passade att ta på sig den utklädnad (tärna) som hennes kön och traditionen dikterade. Om du ser något fel i att man reagerar på rektorns agerande är det du, inte vi andra, som ställer dig bakom en ordning där flickor och pojkar begränsas pga sina kön, och då är det du som är den som stödjer tvång, inte vi.

 33. Emma Swanström says:

  Hej Svante! (mailadress svante.loof@stockholm.se)
  Jag skriver angående att en flicka nekades att vara stjärngosse i Ert luciatåg i år. Jag har förstått att nedanstående ord finns skrivna i er likabehandlingsplan på Enskedefältets skola?
  ”Det innebär att diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder och ålder förbjuds i förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grundskola, särskola och gymnasieskola samt vuxenutbildning.
  Diskriminering är förbjuden oberoende av avsikt och oberoende av om det är fråga om direkt eller indirekt diskriminering. Skadestånd kan utdömas om inte förskolan/skolan kan påvisa att den fullgjort sitt uppdrag.”
  Hur anser du att det klingar ihop med att neka ett barn rätten att få uttrycka sin könsidentitet?
  Undrar
  Emma Swanström,
  Umeå

 34. […] Men låt oss tala lite om det här med barn och kön och moralvuxna. Många av landets förskolor och grundskolor ska i morgon fira Lucia. 7 stycken snoriga lucior, 5 tärnor som tuggar på sina ljus, 6 stjärngossar som slår varandra med sina stjärnor, 2 pepparkaksgubbar (nej, jag kommer inte gå in på den debatten, oroa er icke!) och några förvirrade tomtar. Samtidigt sitter deras föräldrar och är oerhört stolta och tar kort. (Eller har jag en väldigt fördomsfull bild av hur det går till när barn firar Lucia?). Oavsett så tänkte jag prata om ett specifikt fall. Nämligen en biologisk flicka som ej fick vara stjärngosse på en skola i Stockholm. Ni kan läsa om vad som hände här. […]

 35. Cecilia N says:

  Ingen av er funderar över användningen av matematik som ”straff”?
  ”Lisa” fick inte alternativet att läsa en bok, eller gå ut och åka skridskor, eller rita julkort istället.
  Jag tycker rektorn ska vara glad att hon ville vara stjärngosse. Det är inte alltid som de där strutarna står högt i kurs.

  • Lisa says:

   PRECIS!! Svårt val för ett barn som går i trean. ”du får vara tomte eller räkna matte”. Det är tragiskt att Sverige fortfarande är på detta sätt år 2012. Vi borde ha kommit betydligt mycket längre än så. Dåligt!

  • Robert says:

   Konstigt att vi har så dåliga matte-resultat i svenska skolan, då matte används som straff? Idiotiskt att stigmatisera ett ämne, istället för att kanske försöka göra det lite lustfyllt.

 36. ’det har inget med genus att göra’ – ännu en nyttig idiot i samhällets tjänst.

 37. […] som ville bli lucia, men inte fick för att han var pojke. Några dagar senare rapporterade Ajour om en elev som förbjudits att vars stjärngosse för att hon var flicka. Och så blev det ramaskri när en […]

 38. Queertomten says:

  Haha GENIDRAG: ”Detta har inte med genus att göra” – vi vill bara ha det traditionsenligt och gotta ner oss lite extra i den vackra könsuppdelningen med tydliga roller att hoppa in i för tjejer – och för killar och gro in dessa duktigt och bra redan i trean.
  Charmtroll där.

 39. Alice says:

  Fy fan för inskränkta lärare och skolor. Var med om samma sak när jag gick i fyran. Fick byta skola efter knappt ett år efteråt pga allt motstånd. Nej usch och tvi.
  Vad tycker skolan i pepparkaksfrågan undrar jag. Tycker de att det är fel eller är det bara bruna barn som får vara pepparkakor för att det blir ”fult” annars?

 40. Murre says:

  Säger bara: Repetera läroplanen … Efter det skulle det inte bli några problem – eller hur??????

 41. Per says:

  Jag bli väldigt upprörd och som ledamot i utbildningsnämnden lägger jag i dag en skrivelse om detta.

  Skrivelse till utbildningsnämnden i Stockholms stad
  Alla ska få vara Lucia
  Uppgifter om att barn nekas delta i Luciatåg eller inte får vara den de vill i ett luciatåg kan vid första anblick verka som en liten fråga och något som politiker i nämnden inte ska bry sig om. Men det är större än så.
  Luciatåg är kul, spännande och en möjlighet att tillsammans med kompisar i klassen eller på skolan, träna på både sånger och uppträdande för att sedan inför andra på skolan, föräldrar och anhöriga, uppträda. Dessutom under ganska högtidliga former.
  Att neka det barn som vill delta i detta, att vara med, sänder väldigt fel signaler. Ett luciatåg blir inte mindre ett luciatåg för att en tjej bär stjärngossestrut.
  Självklart kan en flicka vara stjärngosse och en pojke vara Lucia. Skolans uppdrag om inkludering och att motverka könsnormer gäller också Luciatåget.
  Utbildningsförvaltningen får i uppdrag att tydligt kommunicera detta till stadens skolor.

 42. Marita says:

  Då borde man väl inte tillåta att tjejerna är varken tomte eller pepparkaka heller????
  Låt flickan få vara stjängosse om hon vill!!!!

 43. […] ännu mer avslöjande artikel om vuxen genuspanik (publicerad på Ajour igår), eftersom rektorn som förbjöd en tjej i trean på Enskedefältets […]

 44. lisa says:

  Hmmm, med den här logiken, betyder det att pojkar med långt hår måste var tärnor? Om man alltså bara ska gå efter ytliga ting?

 45. Pelle says:

  Jag vill med gå i ett luciatåg utklädd som kvinnlig hora.Om någon protesterar så ska jag hänvisa till genusfriheten … LOL

 46. VB says:

  Well said
  its stupid to have a school with anti rules
  in the end what matters is what the girl want not what the school think are right here where I live we don’t care if they are a boy or girl who want to be this or that
  since what count is the x-mas spirit
  and the fact that the young kids enjoy
  god I really hope the school is forced to shut down and the principal is fired

 47. […] att Lucia är tjej, slank och blond! Läs gärna även hennes inlägg om hur ett luciatåg tydligen inte är vackert om en tjej är stjärngosse…. Jag är glad över de förskolor och barn mina barn gått på, […]

 48. lotta62@msn.com says:

  Fattar inte riktigt. Varför fick hon vara tomte ? Det är ju faktiskt en han enligt traditionerna!