Gardell twittrade att han ville döda reporter på SVT

SVT har sedan en tid ett Twitterflöde på sitt intranät, för att medarbetarna ska ha möjlighet att följa med i det som twittras om programmen. I förrgår stängdes flödet ner, efter en tweet av Jonas Gardell, där han skrev att han ville döda en reporter i Uppdrag Granskning.


Jonas Gardell blev flitigt retweetad, vilket innebar att hans ord ett tag dominerade flödet. Det uppfattades som obehagligt av en del medarbetare och beslutet togs att stänga ner flödet.
– Det stämmer, vi stängde ner men kommer att öppna det igen i morgon eller på måndag, säger Christer Mårtensson som ansvarar för intranätet på SVT.
Det kan tyckas uppenbart att Jonas Gardell inte menade allvar av hotet, men det är ändå läge för den som twittrar att börja tänka efter före. Även ett skämt kan missuppfattas, särskilt när det når många människor som inte känner avsändaren. Ett olaga hot är ett olaga hot och sådana tas ofta på allvar, inte minst brukar medieföretag vara snabba att anmäla om medarbetare hotas.
Kawa Zolfagary polisanmäldes av Svenska Dagbladet efter att ha kommenterat en satir i Galago om krav på dödsstraff på SvD:s ledarskribent Per Gudmundsson. Tweeten löd: ”Mailat men inte fått svar ännu. Rimligt krav!” Svenska Dagbladet tolkade det som att Zolfagary tyckte att det var rimligt kräva dödsstraff på Gudmundsson. Kawa Zolagary har inget hört från polisen sedan det inträffade, och säger på Twitter att SvD tappade intresset då han visade sig inte vara Vänsterpartist.
För några veckor sedan blev twittraren Mansslukaren polisanmäld då han twittrat ut sin ilska mot bostadsföretaget SSSB.
”Nu är jag så arg att jag skulle kunna BOMBA hela SSSB-kontoret och skita i alla som dör. Skulle fan BAJSA på deras söndersprängda lik!!!!”
En polisanmälan i sig betyder inte mycket, men för ”Mansslukaren” har den ändå förändrat hela hans sätt att twittra.
– Jag har ju alltid haft ett ganska bisarrt förhållande till mitt konto överlag, skrivit en hel del sjuka grejer (men aldrig något som uppfattats som hot tidigare, och jag har ju aldrig varit allvarlig med något sådant). Nu tänker jag efter 4-5 gånger innan jag twittrar, oavsett vad det är för tweet. Lusläser varje ord för att inte skriva något som är för laddat. Dessutom tog jag en paus på 5 dagar efter denna händelse. Hade tänkt ta en längre paus men hade saker jag ville få ur mig och Twitter är i princip det enda sociala medie-konto jag har nu för tiden. Så jag kom tillbaka tidigt.
Rent rättsligt har anmälan inte fått några större konsekvenser. Han blev uppringd av polisen och informerad om anmälan, men har sedan inte hört ett ord. Han har dessutom plockat bort tweeten, bett om ursäkt både på Twitter och i mejl till SSSB. En ursäkt som bekräftats från företagets vd. Men polisanmälan har inte dragits tillbaka. (Mårten Schultz upplyser här om att en sådan anmälan ej kan ”dras tillbaka” av anmälaren. Beslutet om fortsatt utredning ligger alltså hos polis/åklagare.)
Jag har utan framgång sökt Uppdrag Gransknings projektledare Nils Hansson för en kommentar kring Jonas Gardells tweet. Däremot får jag tag i nyhetsdivisionschefen Olov Carlsson.
– Jag tycker att det är ytterst anmärkningsvärt att en vanligtvis klok kulturpersonlighet som Jonas Gardell uttalar sig så här klantigt mot en enskild medarbetare hos SVT.
Har ni funderat på att polisanmäla?
– Det vet jag inte, men nu när du säger det så ska jag ta upp frågan med de inblandade, säger Olov Carlsson.
Läs gärna också vad Emanuel Karlsten skrev i samband mot polisanmälan mot Kawa Zolfagary.
Fotnot: Texten har uppdaterats klockan 14.08 eftersom citatet om vad Zolfagary twittrat var felaktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Linnea says:

  Obs, Kawa skrev aldrig det du och SvD hävdar att han skrev. Kolla dina fakta..

  • Jag har uppdaterat nu och tackar för påpekandet. Han har tyvärr felciterats annorstädes.

   • André says:

    Kanske kunde vara intressant att ta med sammanhanget som det skrevs i också (ex.vis de relaterade tweets som var precis före och efter), samt – framför allt – vad SvD påstår att han skrivit.

    • Sofia says:

     Jag länkar till Kavas text som han skrev när det hände, och till Emanuel. Rätt ok bakgrund där. Gamla tweets är tyvärr svåra att hitta om man ej vet exakt vad som står i dom.

 2. johan,karlskrona says:

  Hur är ”skulle kunna” eller ”ville” hot? Självklart ska man tänka efter vad man skriver så att man inte inspirerar någon idiot. Men är det verkligen mordhot?

 3. Det där var bland det fånigaste jag läst.
  Ett hot är ju inget hot om ingen hotas.
  Att man tycker att något slödder borde dö gör ju inte att man hotat slöddret i fråga.

 4. Jonas says:

  Jag vill bara säga att det känns så tryggt att Ajour uppdaterar så prydigt och fint. Så bra att ni 14.08 uppdaterade – i annat fall hade man kunnat tro att Zolfagary hade twittrat något han inte twittrat.

 5. Anders Gabrielsson (@SonOfGabriel) says:

  Det stämmer att man inte kan ta tillbaka en polisanmälan. Har man väl gjort den så lever den sitt eget liv enligt de regler som gäller för rättsprocessen.
  Däremot kan det vara svårt att utreda vissa typer av anmälningar om målsägaren inte vill medverka i utredningen.