Heberleins twitterliv varade 45 dagar – "Twitter är förödande"

Uppdaterat: Ann Heberlein är nu tillbaka på Twitter, uppdatering längst ner.
För 45 dagar sedan gjorde författaren Ann Heberlein en av förra årets mest förvirrande entréer. Hennes twitteridentitet blev ifrågasatt av både fans och kollegor, vilket fick henne att till sist utbrista:

Tweeten och entrén gav henne en plats på listan över Årets tweets. Själv var hon oförstående till de som ifrågasatte henne:

”Mänsklighetens största problem är, som vanligt, dess monumentala brist på humor, kommenterade Ann Heberlein saken då.
Men nu, 45 dagar senare, slutar hon twittra. DT kultur hann fånga upp avskedet i en retweet innan twitterkontot raderades:
 

Till Ajour utvecklar Ann Heberlein både angående avskedet och sin syn på nätet:
– Från och med nu tänker jag bara tala med folk öga mot öga, eller i alla fall öra mot öra. Eventuellt skicka ett sms då och då. Jag tror att både twitter och facebook är förödande för allt som är viktigt i livet: kärlek, kreativitet, vänskap, allvar, ansvar. Jag tror att alldeles för många slösar bort sina liv ensamma med en laptop istället för tillsammans med en riktig människa bredvid sig. Jag vill ha ett riktigt liv, kroppar,lukter, smaker, händer, ögon, öron. Allt det som inte går att sända över nätet.
Men hon håller samtidigt dörren öppen på glänt för en framtida comeback.
– Tusen handskrivna och parfymerade brev skulle ev kunna få mig att överväga att ta upp mitt twittrande, säger Ann Heberlein.
Uppdaterat: I början på mars smög sig Ann Heberlein tillbaka på Twitter. Fick hon tusen handskrivna och parfymerade brev?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Jag älskar det starka känslor som jag upplever i det fysiska mötet. Såväl som när jag lajvar som när jag får träffa en god vän, skratta och laga mat.
  Men vi slänger ju inte våra böcker för att det skrivna ordet skulle distansera oss… inte heller borde vi ju därför… stänga av internet 🙂

 2. Oskar says:

  Plötsligt får jag en stark vilja att skicka ett parfymerat brev till en kvinna jag aldrig träffat, aldrig hört talas om och endast stött på via en länk ifrån twitter.

 3. Carina Svendsen says:

  Men jag har på känn att du aldrig läst böcker i den utsträckning som du läser på facebook, twitter och Google+
  Till den som faktiskt läste så mycket förut, så sa man ofta till den att sluta, ge sig ut i verkligheten med risk för att man isolerade sig. Dessutom blir vi sämre och sämre på att multitaska, just tack vare internet och datorer. Läsandet är ju dessutom en mekanisk insats, det går inte att likställa läsande med läsande, utan att se till innehåll.
  Definitionen på ett missbruk är ju om det har en negativ påverkan på vårt vardagsliv, det har vi helt enkelt löst genom att göra missbruket till vårt vardagsliv, idag har ofta verkligheten en negativ påverkan på våra on-line liv, men jag utmanar alla att leva en månad utan internet/mobil/tv, känner du någon typ av obehag så är det nog vad som inom medicinen kallas abstinens.
  Men jag tycker Ann är helt rätt ute, och anar ett förakt från Ajours ”redaktion” för att Ann inte pallade trycket, och kanske inte förstår storheten i Twitter, Twitter kanske är 10-talets rock’n’roll.

 4. @morpac says:

  Tror att jag ska lära Ann Heberlein hur man spökar på Twitter. Det bästa av två världar, så att säga.

 5. […] om Thomas Mattssons present till Fredrik Virtanen, om Twitters översättning till svenska, att Heberlein slutar twittra (eller ska man måsta säga tweeta?) och så har Jack Werner gjort en stor intervju med Fredrik […]