Hur en konservativ presidentkandidat blev symbol för analsex

I natt avgjordes i Iowa det första av en rad amerikanska nomineringsmöten som i slutändan syftar till att få fram en tillräckligt stark republikansk motståndare till demokraternas Barack Obama. På tisdagen den 6 november hålls val i USA, och då ska kandidaten som röstades fram i Iowa idag förhoppningsvis göra USA till ett land med republikanskt styre. Vinnaren blev den f.d Massachusettsguvernören Mitt Romney, som med blott en handfull röster slog kristna konservativa kandidaten Rick Santorum. Tillställningen i sin helhet ses av många i Europa som ett stort pest- eller koleralotteri, och när DN:s USA-korrespondent Michael Winiarski fick frågan vem han såg som ”minst skogstokig” av de republikanska presidentkandidaterna anmärkte han inte på ordvalet utan konstaterade en smula bittert att Jon Huntsman, som på grund av hans tilltro till vetenskapen ligger och skvalpar nere kring 1% av väljarskaran, förmodligen var den smartaste av alla och därmed i total avsaknad av chans att bli vald av ett republikanskt amerikanskt folk.

Helt utan nackdelar är dock inte primärvalet för skadeglada demokrater. Nattens jämna lopp mellan Romney och Santorum gjorde förmodligen att miljontals människor satte sin tilltro till Google för att få veta mer om de båda. Något som i fallet Santorum leder till en obehaglig insikt. Låt oss ponera en person som vill rösta på Santorum. Medborgaren i fråga, ofta en konservativ kristen vit person, kanske gillar hans hårda inställning till abort eller kompromisslösa motstånd mot homosexualitet i stort. När denne då googlar Santorum för att få läsa fler statements i linje med ovanstående är det mycket möjligt att hen snubblar över hemsidan SpreadingSantorum.com, där hen till sin stora fasa får läsa att santorum inte bara är en välskräddad stelt leende politiker – utan också ett begrepp för ”den skummiga vätska av glidmedel och avföring som ibland bildas som biprodukt av analsex”. Ta en stund till att föreställa dig minen på den gode kristne samhällstjänare som får sig denna information till livs.
Hur kommer det sig så att Rick Santorum fått göra människor som Birgit Friggebo och Hans Brask sällskap i att få ha myntat ett helt eget uttryck? Jo, det hela började i april 2003, då han i en intervju med Associated Press fick frågan om hur han såg på homosexualitet och vilka rättigheter de av läggningen ”drabbade” borde ha och inte ha.

“If the Supreme Court says that you have the right to consensual [gay] sex within your home, then you have the right to bigamy, you have the right to polygamy, you have the right to incest, you have the right to adultery. You have the right to anything… It all comes from, I would argue, this right to privacy that doesn’t exist in my opinion in the United States Constitution… You say, well, it’s my individual freedom. Yes, but it destroys the basic unit of our society because it condones behavior that’s antithetical to strong healthy families… In every society, the definition of marriage has not ever to my knowledge included homosexuality. That’s not to pick on homosexuality. It’s not, you know, man on child, man on dog, or whatever the case may be. It is one thing.”

Visst, USA är ett konservativt land som inte gärna ger privilegier till något alls som inte är vitt, heterosexuellt, medelålders och av manligt kön, men det Santorum sa i intervjun med AP fick inte bara intervjuaren själv att känna obehag, utan även politikerkollegor som Nancy Pelosi och John Kerry och dessutom diverse grupper som arbetade för allas lika rättigheter i landet. En annan som ogillade uttalandet var Dan Savage, uppskattad sexrådgivare i Seattletidningen The Stranger och initiativtagare bakom It Gets Better, en kampanj för unga homosexuellas välbefinnande. Han konstaterade i New York Times att Santorums utspel inte var någon egentlig groda, utan ganska precist det som många republikaner faktiskt anser. Det var i denna veva som Savage, som tidigare hade arbetat för att mynta begreppet ”pegging” för när en kvinna har analsex med en man med hjälp av en strap-on-dildo, fick förslaget från sitt kommentarsfält att skapa ett uttryck baserat på Rick Santorums namn.
Sagt och gjort. Savage bad sina läsare om förslag, lät dem rösta fram det bästa och kunde i juni samma år utropa en vinnare. Analsexvätskan vann med stor majoritet över andra förslag, som t.ex. tvåan ”farting in the face of someone who’s rimming you”. Nu när betydelsen av santorum var nitad startade Savage en hemsida, ovan nämnda SpreadingSantorum.com, där begreppet förklarades och en blogg som följde fajten santorum vs Santorum. Läsarna älskade det, och länkade vilt till sidan – vilket ledde till att den klättrade avsevärt bland Googleresultaten. När Santorum förlorade kampen om att bli Pennsylvanias senator mot demokraten Bob Casey 2006 låg santorumsidan faktiskt högre upp bland Googleresultaten än Santorums egna hemsida, något den fortsatt med sedan dess. Den förgrymmade republikanen bad så sent som i september 2011 Google rensa bort Savages hemsida bland sökresultaten för honom, bara för att mötas av ett nix-pix av sökmotorjätten.
Än idag ligger SpreadingSantorum.com som första resultat när man googlar namnet, och Ricks egna hemsida kommer först på en neslig fjärdeplats. I en intervju med amerikanska politikmagasinet Mother Jones kallade sökmotorsexperten Michael Fertik påfundet för ”det mest kreativa och framstående” exemplet på Googletrick han sett, och de många möjligheterna att skriva dubbeltydiga rubriker kring Santorum har uppmärksammats fler än en gång under vinterns valkampanj. Det hela skulle dock kunna få ett abrupt slut. Dan Savage har nämligen erbjudit Rick Santorum en deal – om Santorum donerar 10 miljoner dollar till organisationen Freedom to Marry, som kämpar för homosexuellas rätt att gifta sig, lovar Savage att ta ner hemsidan som bespottar politikerns namn. Santorum har inte kommenterat förslaget än, men den enda alternativa lösningen är att få folk börjar länka till hans ”riktiga” hemsida istället för Savages alternativ. Annars lär Santorums framtida försök att skapa sig en politisk karriär tyvärr varje gång dränkas av ”den skummiga vätska av glidmedel och avföring som ibland bildas som biprodukt av analsex”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Alec says:

  Riktigt skoj att man kan blanda in humor i politiken på det här sättet..! Bra och intressant skrivet!

 2. Pi Enell says:

  Tjena Jack!
  ”I natt avgjordes i Iowa det första av en rad amerikanska primärval”, stämmer inte. Det som skedde var ett nomineringsmöte (”caucus”), vilket är det första steget i att utse hur elektorsrösterna ska fördelas. De flesta staterna håller inom GOP primärval, men Iowa är ett av de som inte gör detta.
  Noterar för övrigt den arroganta och nedlåtande synen du har på amerikaner (i synnerhet republikanska sådana), vilket är lite tråkigt. Kika på Benke Ohlssons artikel som publicerades idag som redogör lite för denna förkastliga och felaktiga syn.

  • Jack Werner says:

   Tjena Pi!
   Tack för rättning. Jag har alltid haft väldigt svårt att förstå systematiken och byråkratin bakom amerikansk inrikespolitik, och har mycket att lära än. All feedback mottas tacksamt, och jag skall strax rätta texten enligt ovan.
   Vad gäller min tonalitet har jag läst igenom texten igen, och har faktiskt lite svårt att identifiera vad du ser som arrogant och nedlåtande. Meningen som börjar med ”Tillställningen i sin helhet ses av många i Europa som ett stort pest- eller koleralotteri…” är ju mer av ett referat av andras åsikter – även om Europa kanske skulle bytts ut till Sverige, vars Amerikasyn jag ju egentligen vet mest om. Bilden av den som googlar Santorum stämmer – värdena som uttrycks där är de faktiska värden han står bakom.
   Jag kan möjligen se att meningen ”USA är ett konservativt land som inte gärna ger privilegier till något alls som inte är vitt, heterosexuellt, medelålders och av manligt kön” kan uppfattas som nedlåtande – samtidigt som det finns stora klassklyftor i landet, och den rikaste/mest mäktiga procenten arbetar bevisligen ganska hårt för att bibehålla dem.
   Du får alltså gärna peka ut de partier du tycker var bristfälliga i sin tonalitet, så kan vi ta det därifrån. Tack för din åsikt, och kul att du läser!

   • Pi Enell says:

    Hej igen,
    Nja, det var inget. Insåg att det var mest Winiarskis åsikter som jag reagerade lite på (”förmodligen var den smartaste av alla och därmed i total avsaknad av chans att bli vald”), och inte dina.

 3. […] sistone har t.ex. Rick Santorium fått en massa uppmärksamhet och delar av nätet har inte varit nådigt, som reaktion på hans val av sakfrågor. En användare på Reddit har (såklart) registrerat ett […]

 4. […] köper hans förklaring utan istället skrattar åt den. Kommer ni förresten ihåg min text om Santorums dubbla betydelse på nätet? När jag lade upp den tyckte vissa att jag var lite efter – närmare bestämt 8 år efter […]

 5. […] svenska Twitter just nu. Exempel: Nobody puts Leif in a corner! #bytutvadsomhelstmotleifgwperssonHur en konservativ presidentkandidat blev symbol för analsex Jag skäms inte för att jag är en av de allra sista att Googla på presidentkandidaten Rick […]

 6. Hur en konservativ presidentkandidat blev symbol för analsex | Ajour I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks! your article about Hur en konservativ presidentkandidat blev symbol för analsex | Ajour Best Regards Agata Lisa