Invisible children-grundare kollapsade – omhändertagen av polis

Jason Russell, en av grundarna till Invisible children, som skapat kampanjfilmen Kony2012 och som Ajour skrivit om flera gånger, är omhändertagen, rapporterar mnbc.
Jason Russell plockades upp av polisen på torsdagskvällen, lokal tid, i San Diego och enligt polisen påträffades han totalt utmattad. Polisen förde honom till sjukhus.

Kampanjen Kony2012 är en av världen mest framgångsrika välgörenhetsfilmer. På knappt två veckor har kampanjfilmen setts över 100 miljoner gånger. Därmed har också hård kritik riktats mot organisationen. De har anklagats för att ha dubbla agendor och förstöra för Uganda.
Jason Russell är personen som är huvudroll i kampanjfilmen och som också suttit i nyhetsprogram över hela världen och försvarat organisationen och kampanjens syfte. Trycket har varit hårt och uppenbarligen blev det för hårt i torsdags kväll.
Polisen fick under kvällen in ett larm om en person som uppträtt förvirrat. Enligt rapporter till polisen ska Jason Russell även tagit av sig kläderna och onanerat. När polisen fann honom stod han i kalsonger. De valde att inte arrestera honom, utan omhändertog och förde honom till sjukhus där han fick hjälp.
– Han var inget som helst problem för polispatrullen, men när vi mötte honom förstod vi att vi antagligen behövde ta hand om honom, sa en talesman från San diego-polisen, enligt NBC
– Vi beslutade att sjukhuset var en bättre lösning än att anhålla honom.
Polisen har inte sett några skäl att anklaga honom för brott.
San diego-polisen:

Invisible children bekräftar nyheten och har i ett pressmeddelande skrivit om saken:
”Jason Russell was unfortunately hospitalized yesterday suffering from exhaustion, dehydration, and malnutrition. He is now receiving medical care and is focused on getting better. The past two weeks have taken a severe emotional toll on all of us, Jason especially, and that toll manifested itself in an unfortunate incident yesterday. Jason’s passion and his work have done so much to help so many, and we are devastated to see him dealing with this personal health issue. We will always love and support Jason, and we ask that you give his entire family privacy during this difficult time.”
(har du mer läsning – fyll gärna på i länkarna)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. ellen says:

  För att vara djävulsens advokat – hur starka är källorna?

  • Väldigt starka. Du kan tex se polisen i en video som jag nyss la till här ovan. Håller på att kontrollera om någon polis kan bekräfta att han varit naken och ”onanerat” vilket är uppgifter som cirkulerat.

 2. Lennart Orlander says:

  Ja men hallå! Vad är det för vits med att sprida det där? Mannen är inte gripen och inte häktad utan förd till sjukhus eftersom tecknen tydde på att han hade medicinska problem.
  Jag har diskuterat det här den senaste timmen med en god vän i Kalifornien och kritiserat amerikanska media för att publicera namn och bild på en person som inte är gripen och häktad utan förd till sjukhus. Och sen så gör du precis samma sak och gör mos av min argumentation att svenska media inte sjunkit så lågt.
  Besviken.
  http://www.nbcsandiego.com/news/local/jason-russell-san-diego-invisible-children-kony-2012-142970255.html

  • Hej, jag har försökt vara noga med begreppen. Han är gripen (”detained” ”not arrested”) enligt polisen, och allmänintresset är extremt högt. Jag har hela tiden haft med att det handlar om en utmattning.
   Det hade varit konstigt att inte skriva om saken. Det handlar inte om att misskreditera, utan rapportera om en man som drivit en av tidernas mest uppmärksammade virala välgörenhetskampanjer – och konsekvenserna det fått.

   • Lennart Orlander says:

    Hej Emanuel
    Jag får be om ursäkt, jag var lite för kategorisk i mitt inlägg. Jag läste för fort helt enkelt. Jag hade redan läst om det på msnbc och blivit förbannad på vad dom skrev. Och du vidarebefordrade faktiskt inga detaljer därifrån. Heder åt dig för det.
    Jag skulle nog ändå ha använt ”omhändertagen” i stället för ”gripen” men det är min personliga värdering på orden som spelar in.
    Dock tycker jag fortfarande att det inte är någon större nytta av en publicering.
    Och tack för att du svarar på kritik. Uppskattas.
    Lennart Orlander

 3. Carina Svendsen says:

  Vilken tur/otur, nu kan man ju inte kritisera Kony längre, det är ju så synd om honom/dom..mediadramaturgin är så fantastisk ibland.
  Precis som man skulle kunna tänka sig att den första hypen skulle lägga sig, dyker nåt nytt upp.
  Sen måste jag fråga, när man pratar om välgörenhets-film, och säger att det här är världens mest framgångsrika, lägger man inte all emfas på _film_ då? Och dessutom så tar man väl en tydlig ställning i det som kritiken kring Kony gäller, nämligen om det verkligen ÄR välgörenhet det handlar om, det blir ju inte välgörenhet för att man säger det.
  Om det nu är 100miljoner som sett filmen (jag är skeptisk eftersom jag vet hur lätt det är att fejka) så är det 50miljoner timmar, det är 25.000 personer på heltidsanställning under ett år, och hade dom jobbat istället, och skänkt dom pengarna, så hade det varit i runda slängar 7.5Miljarder kronor (räknat i svenska löner, man får väl anta att dom flesta som sett filmen är västerlänningar)
  Det finns inget som heter välgörenhetsfilm, och framförallt är ju hur många som har _sett_ filmen helt irrelevant.
  (Filip och Fredrik pratade om det här i sin senaste podcast, en rätt intressant konversation)