Krönika: Kvinnohat tar sig många former – ibland mer uppenbara än andra

Låg under kvällen i soffan och skummade igenom mitt twitterflöde när jag av en händelse snubblar över denna intervju gjord av Pascal Engman. Den är rätt svår att ta sig igenom utan att drabbas av allvarligt illamående.

Begreppet kvinnohat används rätt ofta i feministiska kretsar. Jag har faktiskt aldrig kunnat ta till mig begreppet. Tyckt att det varit svårt att relatera till. Jag har tänkt att de flesta som förtrycker kvinnor nog gör det på grund av en mer, eller framför allt mindre, omedveten beteendestruktur.

Ikväll tändes dock även mitt ljus. Ett mer klockrent exempel på kvinnohatande härskartekniksutövning är nog svårt att finna. Ja, jag använder mig av starka ord, men läs intervjun. Skulle han ens ställa hälften så förnedrande frågor om Hanna Widerstedt varit en man?

Det ska erkännas, jag var tvungen att googla upp Hanna Widerstedt. Vi verkar inte ha mycket gemensamt. Jag tittar inte på Big Brother, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Fast man behöver inte ha mycket gemensamt för att förfasas över hur Pascal Engman behandlar henne. Särskilt intressant är det att man som journalist publicerar en sådan intervju bara dagarna efter att hela Sverige högljutt gjort uppror mot nätmobbning.

Men vad vet jag. Strippor och kvinnor med håriga armhålor verkar vara lovliga byten. Stoppa in i munnen, tugga sönder och spotta ut. Gärna tillsammans med en snorloska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

9 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Stefan says:

  Jag håller inte med. Intervjun är ett fånigt försök till gonzo. Han härmar sättet Hanna W har betett sig i BB och i sin blogg. Fånigt? Ja, men i slutändan ett stilgrepp.

 2. Feminist says:

  Jag håller inte heller med. Jag har stött på kvinnohat många gånger. Men jag hittar det faktiskt inte i den här artikeln. Tycker inte heller den är nåt exempel på nätmobbing. Den är bara brutalt rak, och det måste man ju få vara även mot kvinnor.

  • Stefan says:

   Precis. Det är ju inget Pär-ström-oreande om feminismens ondska utan rätt brutala frågor till en person som gjort en karriär av att bete sig likadant. Hanna W har mjökat media som fan på sistone så det var intressant att se någon ställa de frågor jag själv vill ställa.

 3. Linnea says:

  Pascal Engman verkar ju ha gjort det till sin grej att intervjua s k ”bloggtjejer” ur vonoben-perspektiv där han liksom blinkar självgott till läsaren ”titta vilken bimbo hon är”. Nedlåtande och otrevligt är det, och dessutom oskickligt genomfört. Det osar förakt, och det säger mer om honom än om ”bloggtjejerna”. Heja Cherin!

  • Carina Svendsen says:

   Och då skulle man ju ha kunnat anklaga honom för vara oärlig första gången det hände, efter det så har ju ”bloggtjejerna” gått in i det med öppna ögon, och dom har gått in i det. Varför? För att hela deras existens handlar om att folk uppmärksammar dom, skriver om dom. Det kan skrivas högt, lågt, långt, kort, bra, dåligt, bara det skrivs, och det gör det ju här på Ajour.
   Just nu är det det här sättet som gäller, eftersom det inte har gjorts på ett tag, vi rör oss i cirklar.
   Det är ju också värt att notera i vems intresse det är att det ständigt skrivs om det här.
   Dom som har ekonomiska intressen i det är ju ett gäng personer som har köpt domäner som inte betalar sig, som måste driva trafik, så det är ju ingen slump att Cherin skriver om det här.
   Vi har gått från att man tidigare var med i en dokusåpa, sen åkte man på barturné med Brinkenstjärna som ”pimp”.
   Idag horar man runt ett tag i bloggvärlden, med Tore som pimp, för att sen få en plats i en dokusåpa.
   Det här är ju ett spel som båda parter deltar i med öppna ögon, och det förvånar mig väldigt om inte Cherin ser det?!

 4. Rubbe says:

  Nej, det är svårt att se något kvinnohat i den där intervjun. Man bör också hålla i minnet att anklagelsen kommer från någon som i public service-tv försvarat stening av kvinnor.

 5. Jag läser hans frågor som om han låtsas vara HW själv, hur hon skulle ställt dem om hon intervjuade någon.

 6. Lalle says:

  Är det inte lite konstigt att samma människa som vill stena kvinnor ska bli upprörd över vad hon anser är kvinnohat? Hyckleri någon?
  http://www.expressen.se/nyheter/tar-tillbaka-asikt-om-dodsstraff/

 7. fredrik kullberg says:

  Konsumentinformation: Detta Ajour-inlägg bygger helt på traditionellt journalistiskt arbete utfört av äktmedia.