Krönika: Hur bestraffas regeringar och myndigheter som begår brott?

Jag vet, man ska inte göra såna här jämförelser. Men tanken tog sig in, och är nu svår att skaka av sig: en sån skitsak som att ladda ner en låt är föremål för hårda straff, globala nya lagar och handelsavtal för att göra internet restriktivt — men när regeringen begår ett brott är det inte ens särskilt troligt att någon blir straffad för det. På det vis som vi kanske mest är vana vid att betrakta straff som alltså; böter och/eller fängelse. Det värsta som kan hända är att någon kanske förlorar sin plats i parlamentet efter kritik, om wikipedia är något att luta sig mot. Senaste gången någon blev åtalad var på 1800-talet.
Det var det där med att Sverige, via myndigheter, hjälper till att bygga vapenfabrik i Saudiarabien, som Ekot avslöjade idag på morgonen. Nu kan man i och för sig tycka vad man nu tycker om lagarna som reglerar sådana här saker — det är också en viktig diskussion. Och visst är debatterna om Sverige borde ha en författningsdomstol relevanta ur den här aspekten. Men så länge lagar finns som bryts mot och vi inte har det sistnämnda, så vet jag inte riktigt hur, eller ens om, det tacklas.
Jag vet inte vem som är ansvarig att anmäla vad och vart. Om Sveriges regering bryter mot lag, vems ansvar är det och vilken typ av straff finns det? Konstitutionsutskottet (KU), sa någon när jag ställde frågan. Det används väl kanske inte så mycket av ”vanligt folk” som av riksdagsledamöter själva, men det är dit man vänder sig.
I fallet med vapenfabriken har exempelvis Miljöpartiet redan utannonserat att de anmäler det till KU. Närmare bestämt anmäler de Sten Tolgfors (M) som ytterst ansvarig. I pressinformationen om anmälningen nämns egentligen inte om regeringen möjligen bryter mot våra lagar, utan språket ser för mig ut att handla om etik och moral, snarare.
KU består av representanter från de olika partierna i riksdagen och leds traditionellt sett av oppositionen. Det sista, antar jag, för att försöka upprätthålla nån slags objektivitet. För en lekman som jag blir det väldigt svårt att se hur det skulle kunna fungera på ett bra sätt, där de som jobbar tillsammans i eventuella utskott som bryter mot svensk lag ska bedöma om svensk lag brutits mot. Förutsättningen är väl då att saker drivs vidare till Hovrätten, men sen vet jag inte vilken typ av straff man kan förvänta sig därifrån om någon befinns skyldig till ett brott.
Nu missar jag antagligen massor av nyanser och bra saker med det här systemet, så ni får gärna hjälpa mig att förstå bättre i kommentarsfältet. Att jag skriver är ett led i min personliga förkovran i hur sånt här fungerar. Som, vad händer efter tidningsrubrikerna, kan någon ställas till svars enskilt — är det ens rätt att någon enskild ställs till svars? Om inte, hur gör vi då när svensk regering eventuellt bryter mot lagar?
Jag upplever att jag har massvis med frågor som inte riktigt har nånstans att ta ivägen, hjälp mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] att jag haft tid att tycka till lite mer om. Annat än mina funderingar kring hur man gör när en regering bryter mot lagar, och var tusan man hittar etiska och filosofiska diskussioner i de politiska rummen. Men […]

  2. Scary Devil Monastery says:

    När vi avskaffade tjänstemannaansvaret 1974 blev katastrofen fullständig. I sak är det så att ingen statsanställd i praktiken kan straffas för något brott om det kan konstateras att det var myndigheten som helhet som gjort sig skyldig till brottet.
    Det är tyvärr så det blir när man skriver bort individuellt ansvar ur straffbalken.