Kungahuset släpper egen granskning om kopplingar till nazismen


Ajour har tidigare flera gånger skrivit om hur kungahuset allt mer frekvent och strategiskt använder nätet för att publicera egna nyheter. Oavsett om det handlar om första – och hela tiden nya – bilder på nyfödda prinsessan Estelle, egna artiklar om Madeleine eller förlovningsvideos. Alla skapade för att äga nyheten själva, kunna styra mediebilden lite enklare.
Idag vid lunchtid släppte Kungahuset ytterligare ett videoklipp. Det var en puff för en mindre bok som drottning Silvia har sammanställt som försvar mot de anklagelser som riktats mot hennes familj. Det var 2010 som Kalla fakta publicerade en dokumentär som visade hur Silvias far hade kopplingar till nazisterna, ett program som blev nominerat till Stora journalistpriset 2011.
Under en tid har Silvia nu anlitat en erfaren arkivarie som gått igenom stora mängder dokument. Dessa har nu sammanställts och publicerats på Hovets hemsida. För att få snurr på saken publiceras allt på hovets Facebooksida, med 90 000 ”gillare”. Allt grundmaterial finns tillgängligt för att skapa en känsla transparens.
Det sex minuter långa videoklippet visar en sammanbiten och fokuserad Silvia som i detalj verkar ha planerat för hur hon ska lyckas tvätta sin familjs namn. Jag vet inte om hon lyckas, men den rollen som hovet ikläder är onekligen intressant. Ensamma har de till exempel en Facebooksida som är större än någon annan tidnings i Sverige. De har insett och tagit tillvara på sin egen makt och förmåga att enkelt skapa räckvidd. Och kan publicera sin egen dokumentär som av den lojala publiken antagligen sväljs mer okritiskt än ett Kalla fakta-avslöjande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Hmm says:

  Tycker själv att det inte behövdes en sammanställning från Silvia. Är någon ansvarig för vad ens förädlar har gjort? Kanske t o m innan du själv var född? Men väljer inte vem man är född från.
  Tyckte hela grävet var osmakligt och omotiverat och att nominera dem till journalistpriset visar på ett människoförakt.

 2. anna says:

  Svar till Hmm: Ingen har begärt att Silvia ska stå till svars för vad hennes far stod för. Naturligtvis är hon lika lite som alla andra ansvarig för föräldrars åsikter och gärningar. Men det man skulle kunna hoppas på vore att hon själv tog avstånd från vad nazism står för. Det vore rakryggat att erkänna att hennes far verkar ha haft kraftiga nazistsympatier men att hon själv tar avstånd från detta, även om hon älskade sin far. Det har hon inte gjort, i stället har hon gjort allt för att skyla över, förneka och rentvå sin far. Lite ynkligt.

  • Hmm says:

   @anna: Har du sett videon som är länkat i inlägget? Tycker att hon tar rätt tydligt avstånd och att hon är beredd att erkänna om hennes far har gjort fel. Och du verkar vara en av dem som tycker att hon offentligt ska ta avstånd från sin egen far. Och visst har media m fl krävt att Silvia ska uttala sig och ställt henne till svars för vad hennes far eventuellt har gjort..
   Att man vill rentvå någon som man älskar tycker jag är konstigt för att kalla för ynkligt. Hoppas att alla har bättre backning än så från sina familjer om det skulle komma några anklagelser mot sig.