Nationaldemokraterna om sin Facebookannons: "Det är bara att gilla läget"


Detta mötte Felicia Alexandersson när hon imorse gick in på Facebook. En annons för det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraterna, toppad av den ökända formuleringen ”bevara Sverige svenskt”. Alexandersson berättar för Ajour att hon tycker det är obehagligt.
– Det är för jävligt. Jag förstår att det är fritt för partier att annonsera, men samtidigt vill ju inte jag ha såna annonser på samma sätt som jag inte vill ha SD:s partiprogram i brevlådan.
– Det är konstigt att just jag får den, för man brukar ju få annonser utefter var man varit och tittat på nätet, och jag har absolut inte kollat på något sånt här.

Alexandersson är en 30-årig kvinna, och tillhör därmed enligt Mikael Skillt, organisatör på Nationaldemokraterna, den målgrupp man vill nå genom att annonsera på Facebook.
– Vi har haft diskussioner om det en längre tid. Genom Facebook kan man ju nå ut till exakt de man vill, och i vårt fall är det potentiella väljare över 18 års ålder.
Kan du förstå om människor tycker illa om era annonser?
– Vi har mig veterligen åsiktsfrihet i det här landet, det är tråkigt att alla inte kan acceptera det. Det är bara att gilla läget.
Jan B Fredriksson, PR-kontakt på Facebook, har full förståelse för om man känner obehag inför Nationaldemokraternas annonser, och uppmanar till att i så fall anmäla dem. Det gör att de skickas till Facebooks huvudkontor för europa i Dublin, och där manuellt granskas. Processen kan ta tid, men Facebook jobbar på att få ner den behandlingstiden. Lagbrott, t.ex. hets mot folkgrupp, prioriteras framför policybrott, som t.ex. falska profiler. Just den här annonsen har han svårt att uttala sig om.
– Det låter som ett gränsfall för vad som får vara på Facebooks plattform.
Facebooks annonsregel 4C säger att annonser inte får ”inkludera ’hatiskt innehåll’ oavsett om detta riktas mot en enskild person eller en grupp baserat på medlemskap i vissa kategorier.”. Bland kategorierna återfinns etnicitet och ursprungsland, men Jan B Fredriksson kan inte säga om formuleringen ”bevara Sverige svenskt” bryter mot dessa regler.
– Man har rätt att ha sina åsikter, så länge de inte bryter mot reglerna. Det korta svaret är: anmäl.
Mikael Skillt säger att det vore oförenligt med Facebooks regler att ta bort deras annons.
– Eftersom ND är ett existerande parti med platser i kommunfullmäktige finns det inget stöd för det.
Skulle Nationaldemokraterna känna sig kränkta om annonsen togs bort?
– Nej absolut inte. Felaktiga behandlade, absolut, men kränkta: nej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Hej Jack
  Blev ett litet fel där såg jag. Efternamnet stavas Skillt, inte Skylt. Annars en bra artikel.

 2. Deeped says:

  Mikael Skillt: dock är det upp till Facebook att själva bestämma vilka som får annonsera eller inte. Har faktiskt inte ett dugg med yttrandefrihet att göra.

  • Mikael Skillt says:

   Vem har påstått annat? Dock så råder yttrandefrihet gällande vilka som får ses och höras, så Felicias åsikt i den frågan får ändock ses som underordnade juridiken.

 3. Lennart Johansson says:

  Det är bara att acceptera att fler och fler Svenskar vaknar upp och vill ha tillbaka sitt färdeneland som har skänkts bort av extremkommunisterna i minst 30 år.

  • tina says:

   vad betyder ”färdene”?

   • Jack Werner says:

    Och varför skriver Lennart ”svenskar” med stort S? Ah, vänta, jag förstår: svenska är inte hans hemspråk! Men det är ingen fara Lennart, här i Sverige ses kulturella skillnader som något berikande.

    • Lars says:

     Är alla typer av kulturella skillnader berikande? Det känns som att Lennart och Jack är lika enkelspåriga i den här frågan. Det skulle kunna bli en riktigt underhållande debatt 🙂

    • Lennart Johansson says:

     Jodå jag är från norden längre tillbaka än det finns registrerat. Men jag trodde svenskar var ett namn därav stort s. Och tvivlar du på mitt ursprung och lojalitet ändå kan du gå in på, nordhemman.n.nu/

    • Mikael Skillt says:

     Att skriva med stor bokstav är en kvarleva från gammelsvenskan, där man gjorde dylikt för att visa vördnad. Borde inte du i egenskap av skrivande journalist(?) ha koll på läget?

   • Han menar väl färdenes :-))

    • Lennart Johansson says:

     Jajaja med färdenes menar jag vad våra förfäder lämnade till oss. Jag tänkte lämna SD och stödja ND istället men det tycks finnas dåligt pålästa medlemmar i ND som hakar upp sig på bagateller. Så jag hoppas partiledningen har bättre koll på läget.

  • OK. Vad betyder det egentligen, det du skriver, en floskel, kan du översätta, eller är det så urbota orimlig att den inte går att förmedla?

  • 23 oktober, 2011 kl. 19:39
   OK. Vad betyder det egentligen, det du skriver, en floskel, kan du översätta, eller är det så urbota orimlig att den inte går att förmedla?

 4. Varför ta bort dem? Det är bra att kunna se deras förehavanden och begrunda deras avgrundsdjupa dårskap.
  Tyvärr vill de inte delta i diskussioner på sin sida, man blir utrensad. Jag bad om att de skulle skicka lite information och annat om sin lilla verksamhet, för att slippa leta efter skiten själv, de ger sådan fantastisk inspiration till låttexter och annat, det nationalromantiska dravvlet samlat liksom, men icke, de ville inte bemöta det ens. Det säger tillräckligt om vilka de är.

  • Mikael Skillt says:

   Joakim, vad är det du vill diskutera? Och eftersom jag arbetar heltid med bla. partiet så kan jag tämligen omgående konstatera att du inte talar sanning. Du har inte bett om något informationspaket.

  • Jost Herholz says:

   Nationaldemokraterna behövs i vårt lands poltiska spektrum.
   De hätska angrepp de utsätts för vittnar om fördomsfullhet, okunnighet och ett torftigt språkbruk. Jag hoppas att Nationaldemokraterna kan stå fast mot allt hat och förtal.
   Jost
   invandrare från sovjetockuperade Tyskland 1947 och svensk medborgare sedan 1953.

 5. Varghjärta says:

  Men SNÄLLA NÅN då?
  Sådana reklam inslag får ju ALLA på FB varje gång de loggar in och en HEL DEL av dessa är inte direkt vad man är intresserad av en del kan tyckas rent kränkande för känsliga personer men huvudsaken är att sådana anonser är vardagsmat på FB!
  Jag såg även att det fanns reklam för webb analytiker och ”dags för nya klackar” tänk om de skulle vara lika ”fel” för någon annan???
  Är så himla trött på detta gnäll så fort ”fel” människa så mycket som nyser blir det tandagnisslan!!!
  En del människor är så överkänsliga!!

 6. Hur kan man säga att ”Bevara Sverige svenskt” är ökänt ? Välkänt kan jag hålla med om.
  Och hur känslig är man om man tar anstöt av en annons ?
  Jag möts oupphärligen av annonser om att jag ska banta, spela, låna små pengar, träffa kärleken och köpa en bil. Det är väl bara
  att ignorera om man inte är i nmarknaden.
  Just nu är det många som kommer hit för att njuta av vår kylslagna natur och generösa bidragskultur men vi får väl ändå hoppas att landet ska ligga kvar och fortsatt vara svenskt!