Nu kommer Googles Bambuser-utmanare till Sverige

Idag lanserar Google sin Hangout on air i hela Sverige. Hangout har sedan länge möjliggjort videokonferenssamtal, men med tillägget ”on air” går det också att spela in och livesända inspelningen – direkt på din youtubekanal.
Jag har sedan några veckor fått testköra Hangout och är måttligt imponerad. Visst är det läckert med livevideo, men det är långt kvar till att utmana Bambuser.
I korthet är Hangout on air en tjänst som främst är till för konferensvideofunktioner. Ännu är det till exempel meckigt att livesända via mobilen (även om jag tror det går att kringå genom att bjuda in någon annan till en hangout som kopplar upp sig på mobilen).
Men det finns flera andra häftiga funktioner. Som hur enkelt man kan växla mellan att dela en bild på sitt skrivbord, eller lägga upp ett youtubeklipp.
En hangout startar man genom att ett konto på Google+ och genom att trycka på ”hangout”. Har du sedan ett youtubekonto kopplat till samma googlekonto kan du livestreama direkt på Youtube. Innan du börjar får du en webbadress att klistra in på den sajt du vill att livesändningen ska gå ut på. Givetvis postas det också automatiskt på ditt Google+-konto.
Självklart är det kopplingen till Youtube som är det smarta. Nu slipper man mellansteget med att spela in och sedan ladda upp klippet för att posta en enkel hälsning via Youtube.
Detta första steg ger en fingervisning om hur tufft det kommer att bli för Bambuser i framtiden, när Youtube skruvat mer på tjänsten. Men än så länge är det mest en kul grej, med helt andra användningsområden än de för Bambuser.
Här kan du se mig fumla med hangout on air en av alla dessa kvällar när jag försökt förstå mig på tjänsten:
http://www.youtube.com/watch?v=gzLTzOZ8D2s&feature=youtu.be
Här ser du en introfilm för hur Hangout fungerar:
http://www.youtube.com/watch?v=ohlHn6Kt5YM&feature=player_embedded

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *