Nya Iphone kommer skicka mejl till din Facebook-adress – så gör du för att slippa

Från och med i dag kan du få massor av mejl till din dolda Facebook-inbox. För att Facebook smygt in en ändring. Och att Apples nya operativsystem, Ios6, använder Facebook för att uppdatera din adressbok. Det låter krångligt? Inte så. Men viktigt att du gör ändringen. Vi tar det från början:
Ajour har tidigare berättat om ”Facebooks dolda inbox”. Här kommer mejl som skickats till dig från de som inte är dina vänner, eller från sidor. Men också från de som skickar till din @facebook.com-adress. En sådan fick alla automatiskt när Facebook gjorde en större uppdatering förra året. Man berättade då om det fenomenala i att mejlen som skickades hit levererades olika beroende på hur du använde internet. Via mobilen, som sms, som chatt eller som ”meddelande” inne i Facebook – beroende på hur uppkopplad du var.
Mejlen slog aldrig. Alls. Därför tvingade Facebook på alla användarprofiler en @facebook.com-adress. Har du inte gjort en aktiv ändring är det din Facebook-mejl som står på din ”Om”-sida. Likt bilden här till höger. Det där går att ändra, men är knappast enkelt. Och det må väl vara.
Men idag, när Apples nya operativsystem för Iphone rullar ut, blir det genast allvarligare.
En av de nya funktionerna för Iphone är en synkning mellan Facebook och din kontaktbok. Det är en smart sak. Därmed får vi bilder på våra vänner från Facebook och uppdaterade adresser och telefonnummer. Men vi får också den mejladress som finns på kontaktsidan. Som för de flesta alltså numera är en påtvingad Facebook.com-adress.
Det innebär att dina Iphone-vänner kommer få och skicka till en mejladress du inte använder. Som ofta kommer att hamna i din dolda Facebook-inbox och högst sannolikt glömmas.
Idag och dagarna som följer kommer miljontals över hela världen göra synkningen, därför är det viktigt att du göra ändringen redan idag.
1. Gå in på din profilsida, klicka på ”om”.

2. Skrolla ner till din ”kontaktruta”

3. Du har redan en mejladress sedan tidigare. Kanske vill du att bara den ska synas? Välj då att Facebookadressen bara ska vara synlig för dig. Och att den andra mejladressen är publik. Vill du ändra eller lägga till en mejladress? Klicka på ”lägg till”. Du kan inte radera din Facebook.com-adress.

4. Här är det viktigaste steget. Till höger om de inställningar som styr hur synlig en mejladress är finns knappen som styr om den ska synas på Timeline. Det här det här Facebook har ändrat utan att tydligt berätta om det. Välj att din Facebook.com-adress inte ska synas på timeline (och därmed inte din kontaktruta).

5. Och välj att din vanliga mejl SKA synas.

När du gjort det här kommer du fortfarande att se din Facebookadress, men den syns bara av dig och – viktigare – den kommer inte fångas upp av någon adressbok.
(via användbart/techcrunch)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Marcus Hansson says:

  Du har inte funderat på att anledningen till att e-post inte slog var att ingen längre använder e-post?

  • Freddy Lundmark says:

   Kom igen! Ingen använder Epost? Du är lite tidigt ute att dödförklara e-posten… även om det är gammalt!

 2. Åsa Lindqvist says:

  Ditt tips tas tacksamt emot av alla oss som använder hotmail flitigt. Detta sprids på facebook nu. Enkelt att ändra och viktigt!

 3. Mia says:

  Så bra att du informerar, tack för hjälpen. Sånt här hade jag aldrig upptäckt själv.

 4. Jag ser inte problemet. Om du har personen som vän på Facebook – vilket är en förutsättning för att den personens iphone ska synka kontakterna med dina uppgifter i Facebook – kommer inte meddelandet till den dolda brevlådan ”Övrigt” utan till den vanliga inkorgen i Facebook. Så blev det i alla fall när jag testade.

 5. Jonas says:

  Dold inbox var det.
  Upptäckte just ett månadsgammalt meddelande från dig i min. Svarade nu, även om det nog inte var aktuellt längre.

 6. […] En annan genomgripande förändring är att Facebook nu är lika djupt integrerat i systemet som Twitter. Uppdatering: Detta har skapat ett annat problem. Iphone synkar din adressbok med Facebook – och då Facebook tidigare valde att by default lägga din facebook-adress synlig kan det innebära att dina vänner börjar skicka mail till din Facebook-mail: vilket innebär att du kan missa dem då de ibland lägger ser som dolda meddelanden (inte alltid ska noteras men då dyker de upp i din Inbox). Om du har otur. Bra genomgång hur undviker det hos Ajour.  […]

 7. Är det bara jag som blir tvungen att ange lösenordet för att byta kontaktuppgifterna? Väldigt speciellt om du frågar mig…

 8. SGT says:

  Tack, men detta gällde e-post som man får men hur är det med e-postadresserna i min adressbok i iPhone? Ändras de också?
  Och när jag replikerar med outlook så är alla adressböcker plötsligt korrupta?
  Hjääääälp!

 9. NIlfons says:

  Men allvarligt, iOS6, är verkligen folk så dumm att de fortfarande använder IOS öht?!?

 10. Andreas Wennborg says:

  ”Nya iPhone” i rubriken. Så artikeln gäller enbart iPhone 5 då?

 11. Fred Andersson says:

  Jag har i nuläget inte Facebook på min iPhone och vill heller ALDRIG ha det!
  Jag har en Facebookprofil som jag inte använder och kommer troligen heller använda den annat än i undantagsfall. Jag har min hotmailadress kopplad till mitt Facebookkonto på så sätt att Facebook skickar diverse skräpmejl till den.
  Nu är då frågan: Om jag uppdaterar till iOS6 kommer mitt Applekonto då automatiskt kopplas ihop med mitt Facebookkonto?? Jag blir galen om detta är fallet, jag har en arbetstelefon och inte nån jäkla sociallåda Mina arbetskontakter ska fullständigt skita i mitt eventuella privatliv.
  Snälla säg att det går att kasta ut Facebook från iPhonen någon och tala om hur annar kommer jag aldrig att uppdatera till iOS6 eller dra en 10 kilos slägga i eländet.
  Jag har googlat runt lite på detta ämne men hittar inte vad jag söker, hoppas på hjälp här.

 12. Johan says:

  Har en iPhone 5 nu som ibland istället för att skicka SMS till kontakten skickar meddelande till addresentens facebookmail. Har försökt lura runt hur jag skall göra för att få det till att bli sms automatiskt istället för att behöva gå den långa vägen hur gör jag detta?!
  Blir galen!!!