Picknick utmanar nedläggningshotade KPwebben

För fyra år sedan, bara några månader efter att KPwebben sett dagens ljus, bestämde sig då trettonårige Martin Pola för att bygga en sajt där besökarna på något vis kunde interagera med varandra. Han byggde under sportlovet sajten Kotteland. Ganska snart bytte sajten namn till Picknick, och Anton Davidsson, som Martin lärt känna på just KPwebben, anslöt som administratör. Därefter har sajten växt sakta men säkert och har idag 2381 medlemmar.

Anton Davidsson och Martin Pola.
Om tre månader stänger KPwebben ner för gott, om ingen räddare dyker upp som är beredd att finansiera driften. Inför stängningen av den populära sajten förbereder sig Martin och Anton på att medlemmar kommer att strömma till Picknick, som redan fått de flesta av sina medlemmar från KPwebben, genom mun till munmetoden, och att medlemmar på KPwebben pratat om Picknick.

Jag vet många som är ledsna och besvikna för att KPwebben ska stänga, och i en diskussion med föräldrar med barn i målgruppen tipsades om just Picknick som ett bra alternativ. Jag kikade in och blev imponerad av dessa två tonåringar, idag är Martin 16 och Anton är 18 år, och de har inga planer på att vare sig stänga ner eller börja ta betalt. Just det senare är de väldigt noga med, sajten ska vara gratis att använda, de finansierar driften med egna pengar.
– Vi använder vår månadspeng, säger killarna.
Jag undrar naturligtvis vad som får en 13-åring att starta ett community, vad tanken var från början.

– Jag har alltid velat ha någon form av hemsida där användare är interaktiva och kan kommunicera med varandra, säger Martin. Det fanns egentligen inget syfte med sidan. Ingen målgrupp och jag tror även sidan var helt befriad från regler i början. Allt eftersom personer som blev avstängda från KPwebben hittade dit anpassades sidan mer efter dem och vad de gillade, och i dag domineras sidan av personer från KPwebben. Det finns naturligtvis de som hittade sidan utan att ha varit medlemmar eller ens vetat om KPwebben, men den andelen är inte så stor. Vissa äldre medlemmar i dag anser sig inte vara KPwebbare, utan Picknickare.
(På KPwebben får man till exempel inte alls svära, något som är tillåtet på Picknick, bara inte svordomen är riktad mot någon annan forummedlem.)
Ambitionen idag är att driva sajten så länge medlemmarna vill ha den. Kostnaderna är inte stora.

– Några hundralappar om året på sin höjd, för domännamnen och serverplatsen. Vi har dock planer på att flytta allt till en egen server, och inte dela servern med andra som vi gör nu. Det kommer att minska våra kostnader eftersom Martin har ett extrajobb hos ett hostingföretag (som hjälper oss med tekniken).
Så vad gör besökarna på Picknick?

– Funktioner har kommit och gått genom åren, beroende på hur de tagits emot av medlemmarna. Idag har det utvecklat sig till en stark communitydel där medlemmarna bland annat kan skicka meddelanden till varandra, bli kompisar, skriva i forumet, skriva på klotterplank, chatta, skapa klubbar, och dylikt. I forumet har det hittills skrivits 250745 inlägg, och medlemmarna har skickat 50886 PM (privata meddelanden) till varandra. Bra siffror för att vara ett hobbyprojekt, anser vi.
– En av de mest uppskattade funktionerna, som är integrerat med mycket på Picknick, är systemet med ”PickPengar”. Det är en helt virtuell valuta som inte går att köpas för riktiga pengar (eftersom hemsidan är 100 procent gratis att använda, ingenting kostar), utan istället samlar man ihop låtsaspengarna genom att vara aktiv på hemsidan. Vi är dock tydliga med att det hela är på lek och att det ska ses som en rolig grej, för att inte flytta fokus från den sociala biten. För att göra pengarna mer sociala har vi även gjort att man måste samarbeta för att få vissa summor av låtsaspengarna, t.ex. kan den som skapar en familj ställa in hur mycket i ”månadspeng” en annan medlem får om den går med i familjen. Precis som i verkliga livet.
Vilka är medlemmarna?

– Våra medlemmar är cirka 10-17 år gamla och helt underbara! Könsfördelningen är relativt jämn, även om det är en lätt övervikt av tjejer. Klimatet på hemsidan är väldigt öppet, vilket gör att vi inte märker av några stereotypa könsroller. De flesta engagerar sig i alla typer av samtalsämnen, oavsett kön och ålder.
Förutom att prata om allmänna saker i forumet eller att skriva noveller, har vi en tung del av medlemmarna som rollspelar. Det är väldigt populärt även på KPwebben, så när alla nya medlemmar kom såg vi en pil spikrakt uppåt i statistiken för rollspelsforumet.
De medlemmar som inte hänger i forumet sköter t.ex. om sina virtuella djur eller pysslar om sin presentation.
Medlemmarna är inloggade/aktiva på Picknick i snitt trettio minuter åt gången. Julaftonsnatten var det många inloggade längre än så, vilket var lite överraskande då både Martin och Anton väntat sig lägre aktivitet under julhelgen. Istället blev det tvärtom.

Eftersom sajten riktar sig till minderåriga är det många föräldrar som hör av sig och ställer frågor, och ambitionen är att besvara dem alla. Det finns också information för föräldrar på första sidan.
Hur mycket tid lägger ni på Picknick?

– Martin Pola, som står för kodning och driftunderhåll, kan effektivt jobba allt från 1 till 3-4 timmar per dag.
Anton Davidsson designar och producerar allt grafiskt. Dessutom är han handledare åt sajtens frivilliga moderatorer, sköter den huvudsakliga kontakten via supporten och jobbar med den övergripande strategin. Det kan ta allt från 1 till 2 timmar per dag.
– Sedan har vi jobbet med själva materialet (nyheter, artiklar, tävlingar) vilket vi gärna skulle lägga mer tid på om vi bara hann. Vi prioriterar givetvis allt som görs på Picknick, att vi regelbundet modererar och kontrollerar anmälningar som kommer in. Som tur är, är Picknick ett väldigt fredligt ställe som lyckligtvis är befriat från grova regelbrott. Vi bannade inte mer än 5 medlemmar under hela 2011, knappt så många ens, vilket vi tycker är positivt. Regelbrytare kommer det alltid att finnas, men att de är så få och relativt harmlösa hos oss är vi väldigt glada för.
Vad är det svåraste med att driva ett community?

– Det svåraste är att tillgodose alla behov. De tekniska bitarna (att skapa nytt material på hemsidan) är inte svårt, men däremot att tillgodose över 2000 medlemmars viljor om vad som ska skapas.
Vad är det roligaste?

– Det roligaste är all feedback man får från medlemmarna. Att vi utmanar både oss själva och våra medlemmar med olika nya grepp, och sedan får veta i klartext vad de tycker. Medlemmarna är väldigt ärliga och konstruktiva i både ris och ros, vilket vi älskar!
Största misstaget ni gjort?

– Att vi underskattade nyheten om att KPwebben skulle lägga ned, vilket gjorde att vi var totalt oförberedda på den anstormning av medlemmar som blev följden. På tre dagar hade vi fått över 300 registrerade medlemmar, och nästan lika många frågor från både de nya medlemmarna och deras föräldrar. Ett tag trodde vi att både servern och vår mänskliga kapacitet skulle krascha, men det gick hyfsat lindrigt trots allt.
Vad är det viktigaste ni har lärt er?

– Det viktigaste vi har lärt oss, med ovanstående händelse i bakhuvudet, är att aldrig underskatta kraften hos en nyhet. Nyheten på KPwebben berörde så otroligt många människor och skapade enorma känslor. Vi visste att sidan betydde mycket för många, det har den gjort även för oss, men det är först nu vi förstår hur mycket känslor en hemsida kan förmedla.
Och hur olikt det är att vara i kontakt med en 12-åring och föräldrar, det är en fullkomligt makalös skillnad!
Efter vad jag sett och hört, och inte minst utifrån vad Martin Pola och Anton Davidsson själva berättar, kan jag inte låta bli att fundera över vad som gör en bra community, och jämföra lite med KPwebben som tvingas lägga ner av resursbrist.
Nu är inte Picknick KPwebben, men det är uppenbarligen en community där medlemmarna trivs och finner både vänner och underhållning. Och den drivs helt och hållet av passion, något som den verkar komma att göra även i framtiden:

– Vi både önskar och inte önskar att vi hade mer tid för Picknick. Men vi vill utveckla det av samma anledning som det skapades: som ett hobbyprojekt där andra kan vara sociala i en gemenskap. Vi vill inte ha det som heltidsjobb, då övergår ambitionen och passionen till ett tvång. Dessutom skulle det inte vara hållbart, då vi är väldigt stolta över att hemsidan i princip är ekonomiskt oberoende utan några som helst kommersiella intressen. För att fortsätta ha det så är det alltså viktigt att arbeta med det och se det för vad det är: ett genuint hobbyprojekt som vi brinner för. Sedan får vi ovärderlig hjälp av våra fantastiska medlemmar som faktiskt håller igång Picknick väldigt bra även om jag och Martin måste vara borta någon vecka, och inte minst är vi väldigt stolta och tacksamma över våra ideella moderatorer som hjälper till med att hålla ställningarna. En del tror att vi anställt våra moderatorer (likt KPwebben) vilket inte stämmer, det är genuina eldsjälar på Picknick som vi handplockat då vi tycker att deras engagemang är strålande.
Nyfiken på Picknick? Spana in sajten här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Pi Enell says:

  Jätteintressant

 2. Kul! Hoppas det håller.

 3. Susanne says:

  Hoppas de pallar med alla nya medlemmar som kommer att strömma till efter den här artikeln. Otroligt imponerande killar.

 4. Elin Pola says:

  Ruulig artikel ;D
  Ps: Jag är martins lillasyster

 5. Vilken flashback jag får till ungdomscommunityn Spinn, ett av många exempel på plattformar styrda av vuxna i stället för av ungdomarna själva.
  Stort lycka till!
  (PS. Det ska nog stå mun-till–munmetoden och inte mun-mot-munmetoden)

 6. […] har bland annat berättat om tonåringarna som byggt en egen community, om Thomas Mattssons present till Fredrik Virtanen, om Twitters översättning till svenska, att […]

 7. Fredrik montalvo says:

  Vilken bra idé och håppas det håller