Roaming-avgifterna i EU nära att möta sitt slut

800px-Banderas_europeas_en_la_Comisión_Europea

Foto: Amio Cajander cc-by-sa-2.0


 
Ajour.se har tidigare skrivit om planerna i EU om att slopa de dyra så kallade ”roaming-avgifterna”, alltså den extra avgift teleoperatörerna tar ut när användare som befinner sig i utlandet ringer, SMS:ar och surfar via en annan operatörs nät. Efter att alla 27 EU-kommissionärer nu röstat i frågan som vice ordförande Neelie Kroes lagt fram, verkar det som att roaming-avgifterna en gång för alla möter sitt slut.

Detaljerna i frågan kommer presenteras senast i slutet av juli 2013, men Europeiska kommissionens förslag är att medborgare inom EU ska kunna använda sina mobiltelefoner i regionen till samma kostnad som i det egna landet. Lagförslaget ska presenteras under våren och i sådant fall bli aktivt från och med 1 juli 2014. Men även om Europeiska kommissionens är överens om förslaget måste det godtas av parlamentet och rådet innan det träder i laga kraft.
Roaming har länge varit en het potatis och många menar att avgifterna operatörerna tar ut inte har någon praktisk grund, utan bara är ett sätt för operatörerna att tjäna extra pengar på sina abonnenter. Idag finns det ungefär 100 operatörer inom EU, och Europeiska kommissionen anser att det en så splittrad marknad hindrar utvecklingen av tjänsterna. Utan roaming-avgifter öppnas marknaden upp och operatörer i Europa kommer exempelvis kunna erbjuda sina tjänster i Sverige på samma villkor som de svenska operatörerna. En sådan marknad blir mer konkurrensutsatt och kommer sätta press på operatörerna att erbjuda bättre tjänster till abonnenterna menar Neelie Kroes.
En uppskattning är att operatörernas intäkter på kort sikt kommer minska med ungefär 2%. På längre sikt väntas dock intäkterna istället öka då lägre avgifter kommer få fler abonnenter att använda operatörernas tjänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Vad säger de svenska operatörerna?