Så får man sina spam-mejlare att börja spamma varandra

Häromdagen publicerade Jakob Ohlsson en skärmdump på hur han lyckades få två spam-mejlkonton att börja spamma varandra.

Jakob Ohlsson kommenterade det själv med ”Efter otaliga försök har jag äntligen lyckats koppla ihop 2st spammare som nu ping-pong-mailar varandra” En fascinerande bedrift som knappast var en slump. För Ajour berättar Jakob Ohlsson mer om bakgrunden:
– Det började med ett extremt märkligt spam från vad som sades vara ett företag i Hong kong som ville investera X antal miljoner kronor i Noko Jeans. Projektet Noko Jeans är rent affärsmässigt ett vansinnesprojekt – och företaget har dessutom inte haft någon ekonomisk aktivitet på typ två år så jag tyckte det var lite märkligt men skickade över ett utkast på en riktigt kass ”business plan” som jag skrivit när jag var typ 20 år och ett telefonnummer till min kollega Jacob Åström som jag skrev var ”general manager” och ”ansvarig för alla investeringar”. So far so good, men då började det bli riktigt märkligt. En kille som uppenbarligen hade afrikansk brytning (förlåt världen för generaliseringen) som enligt egen utsago sitter i Hong Kong började ringa till Jacob mitt i natten och hetsa om ”business plan” och att vi skulle ringa deras bank i USA. Jacob gav i sin tur honom mitt telefonnummer så att han började ringa mig. Jag bollade i min tur vidare honom till min förra chef så nu har vi startat något sorts kedjebrevsspam där vi hänvisar spammaren vidare till nästa chefsnivå, nästa chefsnivå, och så vidare. Vi är inne på femte ledet nu och han har inte visat någon vilja att ge upp.
– Till saken hör att jag tillhör en liten grupp spamentusiaster som ofta fastnar för sånt här. Vi har satt upp en ”hemlig” mejlinglista för alla märkliga människor vi stött på under resor i Nordkorea och Kina där vi började lägga till bland annat spammare för ett par år sedan och där uppstår då och då konversationer mellan spammare som känner vittring efter pengar. Konversationen som jag tog screenshot på inträffade när Tor Rauden Källstigen som är med och driver listan lade till ”Beijing Zhu” som spammaren kallade sig.
Hur har det gått? Har konversationen fortsatt?
– Konversationen har fortsatt med den afrikanska Hong kong-spammaren, han ringer och mejlar stup i kvarten för att säkerställa att investeringen går framåt enligt planen.
Det är alltså inte botar som pratar med varandra?
– Nej! Inte botar. De ballaste spammarna är ju de som faktiskt har en människa som skriver, om man svarar så får man ibland napp och i slutändan kontakt med personen som sitter där bakom. Jacob Åström som jag nämnde ovan har utvecklat en sorts apart kompisrelation med en kille som spammade oss för runt 3 år sedan, de skickar bilder på sina familjer och what-not, och vi har lovat att hälsa på nästa gång vi har vägarna förbi Guangzhou. I fallet med den den galna afrikanska spammaren känns det dock som att det ligger en bit bort. Man kan inte börja en relation med att ljuga, då håller den inte i längden.
Om jag själv vill göra det här: hur går jag tillväga?
– Sätt upp en hemsida som indikerar att du är villig att köpa vad som helst som säljs på sajter som http://www.alibaba.com så kommer du att få mer ”relevant” och skräddarsytt spam. Om det ser ut som att det är kört genom Google Translate är det antagligen det – och om det ser tangentskrivet ut är det antagligen det, säger Jakob Ohlsson.
Uppdaterat: Jakob Ohlsson hör av sig i dag och ger en uppdatering om hur det har gått. Han berättar att konversationen nu har fortsatt och att det verkar som att en av spammarna skall skicka över sin ”business plan” till Beijing Zhu.
– Sjukt peppad på att ser hur detta utvecklas!, säger Jakob Ohlsson och lovar hålla oss Ajour med utvecklingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *