Arkiv för
kommentarer

12 september

Krönika: Dödsstöten för Newsmill?

Newsmill stänger ner sina kommentarsfält.
Jag tänker inte rasa mot detta beslut, som jag utifrån redaktörernas egen motivering absolut förstår. Det finns helt enkelt inte resurser till att moderera eller styra upp debatten som uppstår i kommentarsfälten.
Däremot konstaterar jag att Newsmills beslut ändå är mer anmärkningsvärt än exempelvis SvD:s beslut att bara tillåta ett begränsat antal kommentarer per person, eller Aftonbladets, att koppla kommentarsfältet till Facebook. Varför?
Därför att grundtanken med Newsmill var att skapa levande debatt i symbios med läsarna. Newsmill som idé var den nya tidens debattforum, där redaktörskunnande och urval skulle kombineras med enskildas lust och vilja att delta i den offentliga debatten. En ambition som tidigt visade sig vara svår att upprätthålla.
Läs vidare →

17 maj

Experimenterar vidare med kommentarer

Vi fortsätter att testa oss fram lite med Ajour-kommentarerna. Vårt kommentarssystem har blivit allt bättre. Det fick sig ett rejält test på vår rekordpost med 250+ kommentarer. Då blir det tydligt vilken viktig funktion rangordnade trådar blir för sällanläsaren av kommentarerna. Men här blev det också viktigt att skruva på karma-inställningarna. Tillräckligt låg ”karma”, det vill säga nedröstningar på en kommentar, gör att kommentaren inte bara hamnar längst ner i kommentarstråden, utan också fälls ihop. Därefter måste man aktivt välja att klicka på den för att läsa. I den hektiska debatten var det många som röstade ner kommentarer som man tyckte hade ”fel” åsikter. Helt i sin ordning, men vår karmainställning ska hantera det och inte fälla ihop saker som bara är ”fel”. Därför höjde vi denna nivå. Läs vidare →

14 mars

Nu får goda kommentarer bättre plats

I dag har vi släppt en ny funktion på Ajour. Mest gillade kommentar får en tydlig placering – redan överst i artikeln och på startsidan:

Sedan tidigare har man kunnat betygsätta alla kommentarer som postas på Ajour. Alla har en röst var och kan rösta upp eller ner en inkommen kommentar. Den kommentarstråd med högst snittbetyg hamnar överst i läsningen av kommentarerna.
Detta gör att läsningen av kommentarerna blir bättre. Allra tydligast blir det i kommentarstrådar som tenderar att svämma över av märkliga integrationskritiska kommentarer. Men precis som vi har ett straff för kommentarer som blir extremt nedröstade (de fälls ihop i botten av kommentarslistan) vill vi hitta sätt att belöna den som skriver en väldigt uppskattad kommentar.
Vårt första steg till det är att låta bästa kommentaren hamna överst i posten. Nästa steg? Tja, kanske att låta dagens mest gillade kommentar hamna överst på sajten, bredvid loggan, som en citatsnurra?