Arkiv för
wikileaks

1 mars

Manning erkänner att hen läckte till Wikileaks – berättar om motiven

screenshot 2013-03-01 kl. 10.34.14Det var Breanna Manning, mer känd som Bradley Manning, som läckte dokumenten till Wikileaks. Det erkände hen själv i ett skrivet uttalande som blev publikt under gårdagen. Hen godkänner därmed tio av åtalspunkterna, som var för sig kan ge max två års fängelse. Hen nekar dock bland annat till anklagelsen om att han ”hjälpte fienden”. Det finns flera saker i Mannings uttalande som är intressant. Journalisten Alexa O’brien var på plats under förhöret och har transkriberat och publicerat delar av Mannings uttalande på Twitter idag. Läs vidare →

12 mars

FN: "Bradley Mannings behandling har varit grym och inhuman"

Juan Mendez, rapportör för FNs kontor för utredningar om tortyrbrott, har under 14 månader utrett behandlingen av Bradley Manning som bland annat hölls isolerad under elva månader. Mendez har kommit fram till att soldaten, som anklagas för att vara den läcka som försåg Wikileaks med material, utsatts för grym och omänsklig behandling under sin fängelsevistelse. FNs utsände har emellertid inte kunnat avgöra om den anhållne blivit torterad, eftersom han förnekats den form av tillträde till fången som en sådan utredning kräver, skriver The Guardian. Fängslandet av Bradley Manning har fördömts, både nationellt och internationellt, bland annat för att han inte fått möjlighet att försvara sig inför rätta. Amnesty International har bett regeringen i Storbritannien att sätta tryck på den amerikanska regeringen i detta ärende. Följ rapporteringen via bradleymanning.org.

29 november

Wikileaks oroar sig för svensk SCUM-organisation och Twitterkonspirationer

Ikväll har Wikileaks, den fristående journalistiska läckorganisationen, twittrat ut länkar till den omtalade film på några kvinnor som skjuter en man i huvudet och sedan dansar skrattande över dådet som användes för att marknadsföra en uppsättning av SCUM-manifestet i november förra året. I tweeten formulerar man sig som så att det framstår som att det dels finns en organisation bakom SCUM-manifestet, som i linje med manifestets budskap är aktiva i att motarbeta män generellt, och dels som att organisationen specifikt riktar in sig på att motarbeta Julian Assange mitt under den period då nyheterna om hans sexuella ofredande var som störst uppblåsta. Tidigare ikväll har Wikileaks twitterkonto länkat såväl till en ledare i Corren som ifrågasätter att #prataomdet vann Stora Journalistpriset som ett inlägg på bloggen Sweden vs Assange som diskuterar möjligheten att #prataomdet var en kampanj som iscensattes enbart för att ”sänka” Julian Assange, och underminera hans förtroende. Nyligen satte en anonym skribent på bloggen A Voice for Men ut en belöning på $1000 till de som kunde bidra med namn och adress på de deltagande kvinnorna och männen i reklamfilmen för uppsättningen av SCUM-manifestet.

10 november

Wikileaks och separationsångesten eller De trognas chattrum

Väggmålning av Julian Assange. Foto: Abode of Chaos på Flickr


På Wikileaks hemsida finns det en chatt. Den är som så mycket annat i denna tekniknostalgiska organisation baserad på decenniegammal pålitlig nätverksteknik, och i samband med att jag kopplar upp mig garanteras jag full anonymitet i chatten. ”No one, not even IRC operator, can see your real IP address. It’s simply gone and replaced by our internal network fake addresses and represented as ’chat.wikileaks.org’.”. Jag registreras som Guest1925 och öppnar drastiskt för att känna lite på stämningen i chattrummet.

[16:07] <Guest1925> Is Wikileaks dying?
[16:07] <HomoCarnul> no
[16:07] <Guest1925> Well, what if?
[16:08] <HomoCarnul> no if

Aha. ”No if”. Wikileaks, som sedan i måndags tillfälligt lagt ner sin kärnverksamhet eftersom det är svårt att bekosta såväl en rättsprocess mot organisationens talesman som hundratals servrar världen över när i princip alla kort- och nätbetalningsföretag världen över bojkottar en, är odödligt. Precis som Julian Assange själv, som nu i fjorton månader med näbbar och klor kämpat mot att bli utlämnad till förhör i Sverige angående de anklagelser om sexuellt ofredande som riktats mot honom, vägrar användaren HomoCarnul tro att detta på något sätt skulle vara en avgörande tid för Assange och hans organisation. Och med hela historien tagen i beaktning har jag svårt att beskylla honom för det.
Läs vidare →