Vilken tid är bäst att twittra på?

Ajour får återkommande frågan om det finns en tid under dygnet som är bäst att Twittra på. Kanske har man ett ämne eller en fråga som man vill ska få stor spridning, så när ska man tajma in det? Det finns flera tjänster på nätet som gör analyser på ditt eget twitterflödet om när du får bäst genomslag, men de kan variera kraftigt från vecka till vecka.
Men det finns faktiskt bra, svensk statistik att titta på. Intellecta, som gör den kanske mest ambitiösa kartläggningen av svenska Twitter, har i sin statistik också fått fram när på dygnet svenskarna twittrar mest. 

Svenska delen av Twitter peakar alltså varje dag klockan 22. Det finns också statistik på vilka dagar som är bäst, räknat på hela dagen:

Det är ganska jämnt mellan dagarna, men tydligt hur söndag är den sämsta dagen. Vilket inte helt stämmer överens med till den generella statistiken från till exempel tidningssajter. Kanske beror det på att vi twittrar väldigt lite på dagen, men mer söndagkvällen och att den sammanlagda volymen då blir mindre? Hursomhelst vinner torsdag med knapp marginal som den flitigaste twitterdagen.
Vilket innebär att torsdagar klockan 22 är den dagen då Sverige twittrar mest. Och vad är på tv då? SVT debatt. Det programmet svenskarna älskar att hata.
Så innebär det att klockan 22 är bästa tiden att publicera något? Inte nödvändigtvis. Det kan också vara den sämsta tiden, eftersom det då är svårast att nå igenom bruset. Men Hampus Brynolf på Intellecta gjorde också en sökning efter vilken tid på dygnet vi retweetar mest (bara manuella RT:s räknade). Och då får vi en helt annan typ av kurva.

Här blir det tydligt att vi klockan 22 samtalar långt mer på Twitter, än vad vi retweetar. Istället är det klockan 10 vi retweetar mest. Och kanske är därför bästa tiden att nå ut med sitt budskap en förmiddag, en vardag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. connythunders says:

    Kan det vara så att #skolchatt på torsdagar gör att torsdagkvällar är den mest aktiva twittertiden?

  2. […] Bästa tidpunkten att twittra (men tänk på att det beror på ditt syfte, vilka du följer och vilka som följer dig) […]