Arkiv för
Intellecta

12 mars

Svenska Twitter kan inte längre ses som enbart en kanal

Hampus Brynolf visar upp utvecklingskurvan för svenska Twitterkonton.

Hampus Brynolf visar upp utvecklingskurvan för svenska Twitterkonton.


Twitter kan inte längre ses som en enskild kanal. Det är den viktigaste vetskapen att ta med sig från undersökingen ”Twittercensus”, som kommunkationsbyrån Intellecta idag redovisade för tredje året i rad.
– Det en användare ser i sitt Twitterflöde är fundamentalt annorlunda jämfört med vad många andra användare ser, säger Hampus Brynolf, som har tagit fram undersökningen.
Läs vidare →

7 januari

Vilken tid är bäst att twittra på?

Ajour får återkommande frågan om det finns en tid under dygnet som är bäst att Twittra på. Kanske har man ett ämne eller en fråga som man vill ska få stor spridning, så när ska man tajma in det? Det finns flera tjänster på nätet som gör analyser på ditt eget twitterflödet om när du får bäst genomslag, men de kan variera kraftigt från vecka till vecka.
Men det finns faktiskt bra, svensk statistik att titta på. Intellecta, som gör den kanske mest ambitiösa kartläggningen av svenska Twitter, har i sin statistik också fått fram när på dygnet svenskarna twittrar mest.  Läs vidare →

28 december

8 maj

Hur många svenskar twittrar – följ livesändningen här

Uppdaterat: Läs vår sammanfattning av undersökningen här.
Idag presenterar Intellecta sin stora twitterundersökning ”Twittercensus”. Vi har redan rapporterat om de stora slutsatserna, men nu under eftermiddagen hålls en detaljerad genomgång av svenska Twitter.
Vi rapporterar direkt på taggen #twittercensus, men du kan också följa presskonferensen här:

Här nedan kan du se hur twittersverige ser ut i dag. Ladda ner hela rapporten Twittercensus här.

 

7 maj

Ny statistik: 300 000 twittrar i Sverige – 171 000 aktiva

Intellecta smygsläpper idag delar av sin rapport Twittercensus 2012. I den framkommer att de kartlagt 299 000 svenska twitterkonton och att 171 000 av dessa är aktiva (skrivit en gång i månaden). Det är en dubblering av antalet svenska konton på ett drygt år och en ökning på drygt 450 procent på antalet aktiva.
”Twitter har också fått större genomslag i grupper som tidigare inte använde mediet. När vi 2011 tittade på de vanligaste förekommande orden i användarnas beskrivning var ”journalist” det mest frekventa ordet (småord och bindeord bortplockade). I dag är både ”student” och ”musik” vanligare.”, skriver Intellecta i ett pressmeddelande.
Imorgon förmiddag släpps hela undersökningen. Ajour återkommer med en längre rapport då.
Uppdaterat: Idag skriver jag en krönika i DN om den nya undersökningen, där ytterligare statistik framkommer om att 53 000 twittrar varje dag.
Uppdaterat2: Här är vår sammanfattning av undersökningen.

4 maj

Ny statistik: Fler twitterkonton i Norge än Sverige


Färsk statistik från TNS Gallup Interbuss visar att det finns 410 000 twitterkonton i Norge. Det skulle i så fall vara högre än de 300 000 svenska twitterkonton som var de senast presenterade siffrorna.
Det innebär också att Twitter är betydligt större i Norge än Sverige. Och att ökningen har varit stark. På två år har siffran dubblerats. Det innebär att 11 procent av befolkningen har ett Twitterkonto och att det, efter Facebook på 76 procent, är största sociala mediet i landet.
Störst på Twitter i Norge är statsminister Jens Stoltenberg med 146 000 följare.
I nästa vecka, tisdag, kommer undersökningen Twittercensus presenteras av Intellecta. Då förväntas nya siffror på upp till 400 000 twitterkonton offentliggöras. Läs vår förhandsintervju med Intellecta här.

11 april

Rapport från Twittercensus 2012: "Registreras fler konton nu än 2009"

För över ett år sedan släppte Intellecta och Hampus Brynolf en rapport om hur många svenskar som finns på Twitter. Det var den första kvalitativa undersökning som gjorts i Sverige och satte standard för uppfattningen om antalet aktiva svenskar.
Nu är det dags för uppföljning. Om några veckor är resultatet klart, men Hampus Brynolf kan redan nu se en ökning som är den kraftigaste hittills. Läs vidare →

17 januari

Därför är Aitellus twitterundersökning viktig

Aitellus undersökning bekräftar hur litet Twitter är i Sverige. Jämförelsevis är det till exempel långt mindre än Flashbacks 600 000 registrerade konton. Och aktivitetsmässigt är det mindre än både Familjeliv och Svenska fans.
Det säger något om vilken mediadarling Twitter är. Inte så mycket för att det skulle vara mer befolkat av mediefolk, utan för att det är öppet och mätbart. Läs vidare →