Flashbackare får hedersomnämnande av Guldspade-juryn

Idag offentliggjordes de nominerade till ett av journalistvärldens mest prestigefyllda priser: Guldspaden.

Förra året riktades skarp kritik mot att juryn valde att ställa in kategorin ”webb” på grund av för dåligt underlag. Då föreslogs bland annat Flashback till en nominering för deras gräv kring Bjästa. Men någon sådan blev det inte, eftersom juryn ansåg att inget av bidragen höll tillräckligt hög klass.

Pressen ökade således på juryn att i år få till en webbkategori. Och en sådan blev det, med etablerade medier – Aftonbladet och SVT – nominerade.

Men juryn passade också på att ge ett hedersomnämnande till två oetablerade bidrag.

Flashbackgrävarna och bloggen om Terje Hellesö, samt journalisten Andreas Nilssons privata bloggprojekt om SJ:s lögner.

Vi har flera gånger skrivit om Flashbacktråden som avslöjade den fuskande fotografen Terje Hellesö. Sveriges radio gav tex flashbacktråden ett eget pris.

Guldspadejuryns hedersomnämnande lyder:

”För ett kollektiv grävarbete om fotomanipulation som visat på kraften i mediekanaler utanför de traditionella redaktionerna

Och för Andreas Nilssons gräv:

”För att med stort rättspatos på privat initiativ avslöjat en egenupplevd offentlig lögn genom att använda alla sociala mediekanaler han haft till sitt förfogande:”

Själv kan jag tycka det är märkligt att de båda inte fick ta plats bland nomineringarna i webbkategorin. Det hade knappast devalverat priset status, utan varit en viktig indikator på att journalistik inte begränsas av att den görs på en redaktion.

I Andreas Nilssons fall, i dag nyhetschef på Nerikes Allehanda, gjorde han sitt journalistiska arbete på kvällar och helger. Hans dåvarande arbetsgivare, Dagen, tyckte inte att fallet var tillräckligt relevant.

Båda bidragen är viktiga exempel på hur journalistik i dag kan födas – och bli bättre än den etablerade.

I webbkategorin i år finns två nominerade. Det borde funnits plats där för två till.