5 bästa auditions någonsin

Under några veckor har en av Sveriges bästa tv-bloggar, Älskade Dumburk, listat världens bästa talang-auditions. Här publicerar vi topp 5.
5. Bobby Flynn – Australian Idol 2006.
http://www.youtube.com/watch?v=OKRGnaYoEWc&feature=player_embedded
Att köra en egenskriven låt på en audition är sällan en bra idé. Det finns några få undantag – vår svenska Moa Lignell är ett, sköna liraren Bobby Flynn ett annat. Här visar han integritet, musikalitet och karaktär, inte alltid självskrivna ingredienser i en audition. Han slutade sjua i tävlingen.
4. Katharine McPhee – American Idol 2006.

Det här är inte en perfekt audition. Jag är inte särskilt förtjust i låten. Hon är överdrivet teatralisk och kör med nåt sorts fejksug i blicket. Men rösten! När hon krämar på i andra delen av det här framträdandet känns det som att hon är en av de där sångerskorna som kan göra precis vad de vill med sin röst.
3. Karise Eden – The Voice Australia 2012.

Karise Eden har inte haft det så lätt i livet. Hon placerades tidigt i fosterfamilj, nu är hon nitton år och ska förverkliga sin stora dröm att bli sångerska. Jag önskar ni kunde få höra henne berätta sin historia själv  med sin helt normala ljusa nittonåringstalröst – och sen även höra juryns kommentarer efter att hon har sjungit, men jag hittar tyvärr bara hennes framträdande på Youtube. Eller bara och bara, lyssna själva.
2. Gareth Gates – Pop Idol 2001.

17-åriga Gareth stammade svårt och fick kämpa med att ens få fram sitt namn när han stod framför Simon Cowell och de andra domarna i världens första Idol – brittiska Pop Idol som sändes 2001/2002. Men när han väl sjöng gick det bra (även om man får höra väldigt lite av sången i klippet här). Med en del talang, tre delar nostalgi och fem delar mod hamnar han tvåa på denna lista, precis som han gjorde i tävlingen.
1. Bianca Ryan – America’s got talent 2006.
http://www.youtube.com/watch?v=XcEo5H97CLM&feature=player_embedded
Som jag har svettats över denna topp 40, flyttat upp och ner och ändrat om hundra gånger, men vem förstaplatsen ska gå till har jag inte tvekat över en sekund. Många har försökt göra detta efter henne men ingen har gjort det som elvaåriga Bianca Ryan. Det perfekta talangtävlingsframträdandet.
TEXT: Sara Ödmark
Se hela listan: 40-31, 30-21, 20-11 och 10-1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *