Med pirater i parlamentet

Det tyska piratpartiet — Piratenpartei — har blivit invalda i flera parlament i Tyskland. Under valdagen i Nordrhein-Westfalen kunde man följa deras valvaka live på nätet. När det var dags att fira spelades temat från Nyan-katten och man kunde se dansande ponies på skärmen. My Little Pony är inte helt oviktiga i det tyska partiet — där använder man sig av ”pony time” när känslorna svallar, till och med. Alla får släppa diskussionen, ta en paus och se ett avsnitt av barnprogrammet.

Inför det framgångsrika valet konstaterade Der Western att partiets inträde innebär något av en kulturkrock. Som exempel lyfter de Dr Harry Martin, som skrev ett mail till partiet där han påpekade att deras namn var olämpligt och fick ”ROFLCOPTER GTFO”* till svar. Partiet förklarade att det inte var meningen att svaret skulle hamna hos honom, det var tänkt internt — men hög arbetsbörda gjorde att det gick ut av misstag.
Själva namnvalet är något av en regelbunden het potatis. Många har kontaktat Piratenpartei för att kritisera det, men de förklarar att ”Pirat” är självironiskt, eftersom det från början är ett namn de fått av advokater, åklagare och inrikesminister med ansvar för illegal fildelning. Der Wester konstaterar att kulturkrocken är ett faktum; dels introduceras ett ”helt nytt språk” bestående av akronymer och dels finns det nu ett parti som har en ”känsla för självironi”.
Piratenpartei jobbar dessutom helt annorlunda. De använder sig av en relativt okänd metod som kallas ”liquid democracy” för att bygga sin politik. Frågeställningar avhandlas i grupp och en speciell detalj är man kan ”ge bort” sin röst till en representant man upplever är väl insatt i en frågeställning, helt eller delvis. Men metoden ligger närmare en direktdemokratisk funktion än representativ och jämförelser kan göras med hur det praktiska arbetet sker med faktainsamling till t.ex. Wikipedia.
Listan kan antagligen göras lång med skillnader i hur Piratenpartei arbetar och verkar jämfört med etablerade partier. Dock ska man inte glömma bort att de etablerade formerna kan framstå som lika svårbegripliga för de väljare som har helt andra referensramar idag. Det skifte vi lever i syns nu även i flera parlament runt om i Europa.
*ROFL betyder ungefär att man rullar på golvet av skratt, med ”copter” blir det extra förstärkt. GTFO är en förkortning av ”get the fuck out”, ungefär ”stick och brinn”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Alexander says:

    My little ponny, det bästa som har hänt på Internet efter lolcats 😀

  2. Mer demokrati says:

    Åhh, vad jag vill att flytande demokrati ska komma till Sverige och till de svenska piraterna. Aktiv demokrati arbetar på en svensk programvara med öppen källkod. En liten film finns här: http://val.aktivdemokrati.se/about/
    Jag önskar att PP i sverige ser denna enorma möjlighet. När det händer kommer PP få mer än min röst. Då får ni mitt engagemang också.