Android vanligaste smartphone i Sverige – men vi surfar med Iphone

Mobilanvändandet ökar explosionsartat i Sverige. Efter att branschen i flera år pratat om boomen är den nu här. Aftonbladet, Sveriges största mediesajt, märker det tydligt och har fler besökare bara i mobilen än vad Expressen.se har på hela sajten.
Så hur surfar vi? Nyligen avslöjade Twittercensus att ”Twitter for iphone” var den mest använda appen. Långt före eventuella appar för andra smartphones.  Trots det är Iphone inte den mest sålda smartphonen. Tittar vi internationellt har den inte varit det på länge.
screenshot 2013-03-01 kl. 14.14.49
Android (som inte är en egen telefontyp utan den programvara som finns i de flesta telefoner som inte heter Iphone, Blackberry eller Nokia) har de senaste åren alltid varit större än Iphone. Tidigare har till och med Nokias telefoner varit större. Och även om Iphone-användandet har växt är det ingenting mot Android.
Bryter man ner det här på länder ser man hur tydlig dominans Android har på marknaden. Även Sverige (åttonde från höger):
screenshot 2013-03-01 kl. 14.20.07
Enligt Global web index är ungefär 55 procent av smartphone-marknaden Android-ägare och bara ~35 procent iphone-ägare. Det är relativt många iphoneägare. Bara Australien och Singapore har, enligt Global web index mätning, fler Iphone-ägare procentuellt. Men ändå: Det är tydligt vem som äger marknaden – även i Sverige.
Det här speglas inte särskilt väl i rapporterna kring Smartphone-användandet i Sverige. Inte heller i den allmänna känslan kring vilken smartphone som dominerar användandet. Hur ofta hör du talas om en app i Androids app-butik Google play?
Kanske är det ändå inte så konstigt. För tittar man på hur webbtrafiken från mobila apparater ser ut, är bilden än helt annan. Där dominerar Apples mobiler totalt. Bilden nedan är från Statcounter och uppskattar den svenska mobiltrafiken under det senaste året.
StatCounter-mobile_os-SE-monthly-201203-201302
Vi ser såklart att det bara är två programvaror det handlar om – Iphones och Androids – men att förhållandet är helt omvänt. Android har bara hälften av allt webbsurfande, jämfört med Iphone.
Några av Sveriges största sajter bekräftar att så är fallet. Aftonbladet.se uppger att 70 procent av den mobila trafiken kommer från Iphones och bara 29 procent från Android. Svd.se bekräftar trenden, men att gapet är ännu större hos dem – 80/20.
Så hur kommer det sig att Android kan vara så mycket större, men ha så lite användning? Kanske är det så att en majoritet av Androidköparna är personer som vill ha en smartphone, men inte orkar bry sig så mycket om dess funktioner. De behöver en ny telefon, men vill inte lägga sju tusen kronor på något som de ändå mest bara ringer på. Teorin kommer från Michael Kazarnowicz och han sammanfattar den den såhär:
– De har en smarttelefon som de använder som dumtelefon.
Ett skifte till mobilsurf har börjat, men mycket verkar vara tack vare att Steve Jobs gjorde en telefon som förklarade något tidigare väldigt komplicerat på ett väldigt enkelt sätt. Det är fortfarande en lång resa innan alla är med på det tåget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Esse says:

    Många av de billigare Android-telefonerna (och de som har stora volymer på grund av lågt pris) har fortfarande gamla Android-versioner vilket gör att det inte finns någon välfungerande webbläsare.

  2. Anton Gildebrand says:

    Ni jämför statistiken för iOS och Android, vilket förvisso är intressant. Det ni inte reflekterar över är hur stor del av dessa som är surfplattor respektive smartphones. iOS-plattor är bra mycket mer populärt än Androidplattor i dagsläget. Skrivet från min iPad. Som kör iOS. Som inte är en smartphone.

  3. J says:

    Gissar att en stor del av androidanvändarna byter webbläsare och/eller ofta tvingar webbläsaren att visa webbsidan som ”desktop site”. Alltså inte i mobilversion vilket kan betyda att telefonen visas som linuxdator eller t o m en iphone i statistisken.
    Vad visas om man med androidtelefon och webbläsaren Dolphin Browser i desktop mode surfar in på http://whatsmyuseragent.com/ ?
    Att ni inte hör talas om Google Play beror på att ni jobbar inom media/journalistik och där kör 95% av användarna ios eller mac. I världen utanför ser det annorlunda ut.

    • Fast statistiken säger väl inget om vilken typ av sida de besöker, utan vilket operativsystem apparaten har?
      Och jag syftar inte på mig själv (eller mitt skrå) ang google play – jag har givetvis hört talas om den.

  4. Mikael Andersson says:

    Under den i dagarna avslutade MWC=Mobile World Congress i Barcelona, så uppvisades där Mozilla Foundations utvecklade Firefox OS för smartphones och Tizen OS som Samsung+Intel står bakom som administratörer men som precis som i Firefox OS utvecklas i ett community.Avhoppare från Nokias MeeGo OS har som bekant startat företaget Jolla Ltd. som uppvisade också sitt Sailfish OS (vilket även det är liksom Tizen OS byggt på ursprungliga MeeGo OS).
    Sedan har vi Canonical som administrerar utvecklingen av Ubuntu som även de håller på med utveckling av Ubuntu för smartphone,tablet pc och Smart TV.
    Ubuntu för smartphones som lanseras senare under 2013 är dock byggt på Android som grund.
    Så,snart kommer Android,iOS,WP,Blackberry få allt större konkurrens från en hel drös andra Linuxbaserade och Html5 (App:arna i Tizen OS och Firefox OS kodas i Html5) baserade OS för smartphones och inte minst utvecklingen mot Phablets=phone tablets.

  5. Daniel says:

    Ska man skriva om teknik ska ha koll. Useragent talar om vad man surfar med. Så Androidmobilen kan loggas som t.ex. en linux dator. Fast källkritik gäller bara till iOS fördel? Mer och mer visar det sig att Apple verkligen gör idiotanpassade prylar.

  6. Mikael says:

    Jag surfar då på min PC, mobilsurf förekommer bara när man är ute på stan när man behöver uppdatera något, i kalendern eller söka något snabbt.