Årets bästa tweets – 2011

2011 har inneburit ett år av mognad för Twitter. Inte bara har dess användarbas ökat, dess mediala genomslag blivit större utan det har också blivit en allt vanliga förmedlare av nyheter för många. Men årets bästa tweets handlar inte så mycket om nyheter, utan om kulturen på Twitter. De största händelserna, de mest beskrivande eller träffande uppdateringarna. Här är 2011 års bästa tweets, enligt Ajour:

10. @LeifPagrotsky gör rolig politik
Den förre kulturministern Leif Pagrotsky har snabbt blivit en favorit på Twitter. Inte bara såg han snabbt värdet i att prata med sina följare, han lyckades också omfamna konceptet med humor på 140 tecken. När det är som bäst lyckas han göra politik både smart och roligt. Som när han ifrågasatte utrikesministerns mod inför mötet med Putin. Hans ”fega ur” blev snabbt ett begrepp och dessutom starten till en egen sajt.

 
9. Ann Heberlein gör entré på Twitter – välkomnas med armbågen
2011 har varit ett år av förvirring. Så många är kändisarna som sent gjort entré på Twitter, så många fejkade konton som har låtsas vara en kändis. Till och med hovet och kungen har råkat ut för en kontrovers med en twittrare. Så när författaren Ann Heberlein gjorde entré var skepsisen hög. Tills Peter Wolodarski bekräftade Heberleins identitet, vilket fick författaren att syrligt konstatera:

 
8. TT:s twitterförbud
Beslutet kom: TT:s reportrar får inte längre posta nyheter på Twitter. Vilket fick reportern Owe Nilsson att uppgivet ryta ifrån. Ett bevis om något på att Twitter – i alla fall i TT-redaktionens ögon – har gått från en marginaliserad mediebebis till en, förvisso kanske relativt marginaliserad, men ändå myndig ung vuxen.

 
7. Marcus Birro slutar twittra
Att Marcus Birro slutade twittra var kanske ingen nyhet. Han slutade till exempel blogga både 2008, 2009 och 2010. Men få andra avslut har fått sådan uppmärksamhet. Expressen tog det som utgångspunkt för en ny artikelserie och i tv och medier diskuterades näthatet. Igen. Vad som hände sedan? Marcus Birro plockade upp twittrandet i höstas.

 
6. Rihannas sjuktweet
En konsert i Malmö Arena var utlovad, och vissa fans hade rest ända från Norge för att inte missa den. Men så twittrade Rihanna en bild på sin droppförsedda arm, nyheten om hennes utmattningstriggade influensa kom ut, och tusentals fans hjärtan sjönk. Och trots att Rihanna i ett skriftligt uttalande senare förväxlade Sverige med Schweiz valde förmodligen de flesta presumtiva konsertbesökarna att känna sympati för hennes situation.

 
5. Kikki Danielssons av-och-an
Med ett glatt ”twittelidoo” öppnade Kikki Danielsson sitt Twitterkonto, som kom att bli såväl en klagomur som en plats för glada utrop från den folkkära artisten. När bloggaren Jonas Adner emellertid märkte att Kikkis tweets mer och mer förvandlades till ”den kanske dystraste samlingen lägesrapporter sedan Anne Franks dagbok” reagerade han med att uppmana Twitterbefolkningen att stödköpa Danielssons klassikerlåt ”Papaya Coconut” på iTunes. En uppmaning som slutade på löpsedlarna, och som dessutom – trots att Kikki Danielsson senare ändå valde att sluta twittra – muntrade upp henne ordentligt en stund där i sensommarhettan.

 
4. Fredrik T Olssons träffar mitt i prick
2011 var året då SJ än en gång misslyckades kapitalt med att få sina tåg att rulla i snö och kyla. Hela vintern bestod av idel tweets om hur tågen vägrade gå eller var kraftigt försenade. Så när SJ sedan beslutade att kasta ut en ung flick för att hon saknade biljett träffade ståuppkomikern Fredrik T Olsson mitt i prick. Tweeten blev en av årets mest delade.

 
3. Carl Bildts ficktweet:
Plötsligt kom det, det avbrott man så länge hade längtat efter från den monotona rad statusuppdateringar om stormöten och representationsträffar som Carl Bildt lät sin Twitterkanal gå ut på. Men verkligen inte på sättet man hade väntat sig det – tweeten som bröt trenden bestod ärligt talat mest av konstiga (vokaler, som kommentatorn Charlie upplyser om, men även några) konsonanter. Det räckte dock för att roa hela svenska Twitter. En hashtaggtrend baserad på den outtaliga tweeten skapades, och vips dök dessutom ett parodikonto upp. Om det stora nöjet bestod i att en annars väldigt kylid statsman gjort ett misstag och visat sig mänsklig, eller om det bara var kul att se så många q:n på samma ställe – det är svårt att säga.

 
2. Ali Esbati är okej
Nyheten om ett bombdåd mot den norska regeringens kanslibyggnader slog världen med häpnad och förskräckelse, och allt eftersom uppgifterna om döda och skadade spreds började vi svenskar fundera över vilka vi kände i Oslo. Vänsterpartisten Ali Esbati var en av de första att efterfrågas, och många undrade oroligt över hur han mådde. Någon timme senare dök dock en lugnande tweet upp i flödet; Ali mådde bra, han var på en norsk ö tillsammans med landets socialdemokratiska ungdomsorganisation. Några timmar senare skulle vi förstå att han bara förflyttat sig ur askan in i elden. Ali fick bevittna en av samtidens hemskaste vansinnesdåd, och har för många svenskar kommit att personifiera den fullkomliga chock och djupa sorg vi som grannland känner över Norges förluster sommaren 2011.

 
1. Petzälls twitterkapning
Den avhoppade Sverigedemokraten William Petzäll hade efter mycket om och men kring sin kamp mot drogmissbruk och alkohol återigen hamnat på behandlingshem. Men en dag, mitt under hans vistelse där, började dramatiska tweets ramla ut från hans Twitterkonto. Det hot han tidigare uttalat mot SD, att han om de inte spelade rent skulle avslöja alla partiets hemligheter, verkade realiseras. Petzäll anklagade höga medlemmar i partiet för såväl intrång i journalisters mailkonton som stöd till den främlingsfientliga och i vissa fall direkt kriminella politikbloggen Avpixlat. Mediasverige frös för ett ögonblick till is inför den potentiellt största politiska skandalen på länge, tills det avslöjades att de maillösenord Petzäll hävdade tillhörde journalister på tidningar som Aftonbladet och Expressen i själva verket härrörde från en större läcka i ett gammalt bloggkatalogiseringsverktyg. Petzälls konto var hackat, och det låg ingen essens bakom påståendena. Men det trettiotal tweets hackaren hann skriva ut visade Sverige både att det var dags att ta nästa steg i lösenordssäkerhet, och att även på ett marginellt socialt media kan avslöjanden och händelser av nationell magnitud ta plats.

Bild från Nyheter24