Finland crowdsourcar sin nya copyright-lag

En finländsk aktivistgrupp är fast besluten att ändra landets copyright-lag – och de kan faktiskt lyckas, rapporterar sajten The Daily Dot. Common Sense in Copyright, som gruppen kallar sig, tar nämligen hjälp av en lag från 2012 som gör det möjligt för alla finska medborgare att lämna in lagförslag via ett så kallat ”Open Ministry”-system. Om ett förslag lyckas samla in minst 50 000 namnunderskrifter under en sexmånadsperiod så måste den finska riksdagen rösta om det. Och just nu ser det väldigt ljust ut för aktivisterna – på endast två dagar så har lagförslaget samlat ihop 9 000 underskrifter, enligt deras kampanjsida.
Lagförslaget innebär bland annat mildare straff för upphovsrättsbrott och en bredare definition av ”Fair use”. Common Sense är dock noga med att påpeka att deras förslag inte ska ses som en ”pro-piracy-lag”, utan bara att den nuvarande lagen är alldeles för hård och att unga människor som laddar ner upphovsrättsskyddat material för eget bruk i dagsläget blir för hårt straffade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. Lelle says:

    Vet vi hur många som faktiskt bidragit till lagförslaget som de 9000 vill att riksdagen ska rösta om? Namnunderskrifterna har ju inget med framtagandet av lagförslaget att göra och de crowdsourcar därmed ingenting (annat än möjligen, vi får se, ett framtvingande av en omröstning).

    • Markus Welin says:

      Det har du förstås helt rätt i. Men det som gör att man kan kalla det för crowdsourcing är Open Ministry-systemet, som ju bygger på att medborgare skickar in bidrag. Det är alltså snarare så att finska riksdagen crowdsourcar olika förslag än att aktivistgruppen crowdsourcar innehållet i sitt specifika förslag.