Här "heilar" mannen i publiken – när Tyskland gör entré i OS (video)


Hela nätet tjattrar om det. När Tyskland gjorde entré under OS-invigningen ikväll klippte bildproducenten över till den här mannen. Enligt uppgift är det tyska förbundspresidenten OS-kommitténs hedersmedlem Walther Tröger. Som hur som helst råkar göra en synnerligen opassande rörelse just när landet gör entré.
http://www.youtube.com/watch?v=gIyCoBB5Aas
En slump? En olyckligt slapp rörelse? Gör man det inte med högerhanden? Jag gissar att saken kommer vara en snackis inom timmar över hela världen. (alternativ länk)
Uppdaterat: Telegraph rapporterar om att flera tyskar ryckt ut till Trögers försvar. Och att det, såklart, knappast rörde sig om en nazist där på läktaren, utan någon som försökte vinka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Bo Westin says:

  Det kanske var en omedveten profetisk handling. Har inte Tyskland förbjudit omskärelse till priset av att judar (och muslimer) förhindras att utöva sin religion? Och högerkrafterna ökar i styrka.

 2. Ingela says:

  1. Det är fel hand
  2. Han är känd reumatiker och har uttalat sig i frågan, ni kanske tycker att det ser ”lustigt” ut. Men faktum är att det är så man måste göra om man överhuvudtaget ska kunna göra större rörelser på det där viset.
  3. Visa lite respekt och hänsyn innan ni dömer och hänger ut andra människor. Detta är ett klassiskt hån mot reumatiker, du är knappast den första som ser det nöjet i att skratta åt likheten.
  /Reumatiker

  • Pi Enell says:

   Respekt? Haha, så jobbar inte Ajour 🙂

  • Hej! Detta var en snackis när artikeln skrevs och många frågade ”vad hände egentligen?”. Jag tror ingen riktigt trodde att en nazist på riktigt stod på läktaren och ”heilade”, även om det var den rörelse man såg. Det denna text gjorde var att bidra med information så man fick se saken själv.
   Däremot har du rätt i en sak: Vi borde uppdaterat den här artikeln snabbare med folk som faktiskt ryckte ut i försvar och förklarade ett och annat. Även om du gjorde det bra här i kommentarsfältet och flera har röstat upp förtjänade det en bra plats i artikeln också.
   Det är nu gjort.

 3. Martin says:

  Det är en hälsning från romarriket som användes under gladiatorspelen för att hylla gladiatorerna. Hitler var mycket intresserad av romarriket och kopierade saluten dock med högerarmen istället.
  Att OS har sitt urspung i gladiatorspelen behöver väl knappast påpekas trots att historielöshet här verkar råda.
  Walter Tröger är väl kanske endast nostalgisk och ville damma av romarrikets hyllnings-salut till ära för OS-deltagarna.

 4. Kim says:

  Journalist? Det är vad du kallar dig alltså… Det är för fasen Walther Tröger! Borgmästare i OS-byn i München 1972 bl.a. Han ”heilar” inte (vet du hur en sådan hälsning ser ut?). Det är dessutom helt orimligt att Walther Tröger skulle göra det. Men vad vet en ”journalist” om det…?

  • Mjömark says:

   Varför så otrevlig ton?

   • Kim says:

    Jag tyckte inte det var speciellt mycket otrevligare än att anklaga någon för att göra en Hitler-hälsning. By the way: Vad tycker du om själva blogginlägget?

    • Mjömark says:

     Läs din originalkommentar igen. Högt. För dig själv.

     • Kim says:

      Jag tycker att det någonstans i en journalistisk gärning bör ingå en gnutta research. Jag kommenterar inte denna dumma bloggpost för att vara trevlig. Vad gör du själv på sidan? Förutom att tillrättavisa andra?

     • Mjömark says:

      Jag är skribent på ajour, skriver bland annat om nätkultur och politik. Och jag tycker du ska ta bloggposten för vad det är, en kul notis och inget annat.

     • Kim says:

      Ja, jättekul att skoja om att någon gör nazi-hälsning. Not. Skrattade du jättemycket? Själv tycker jag att detta är avarten med ”nätkultur”; att helt okritiskt kopiera ”snackisar” och duplicera utan att ens googla på innehållet.

     • Vem har skojat? Att Mjömark tycker det var ”kul” och du tycker det var hemskt är väl just så det ska vara. Artikeln ger underlag till att själv avgöra vad som hände. Ett hemskt misstag, eller ett komiskt misstag.

 5. Daniel says:

  Troligen Tröger. I vilket fall som helst så är det med 100% säkerhet bara olyckligt lik rörelse/dålig vinkel. Ingen av de två ”misstänkta” är i närheten av att göra sånt medvetet eller vara nazister. Tvärtom.

 6. Sandra says:

  Förihelvete Angela Merkel är förbundskansler!

  • Joakim Larsson says:

   ”Förbundspresidenten är Tysklands statschef. Till skillnad från Weimarrepublikens rikspresident (Reichspräsident) har grundlagen försett förbundspresidenten med en relativt svag position i det politiska systemet. Förbundspresidentens uppgifter är huvudsakligen av representativ karaktär. Förbundspresidenten kan agera som en medlare mellan stridande koalitionspartier, det är även han eller hon som formellt sett utlyser nyval om en koalition spricker. Det är huvudsakligen i politiska tal som förbundspresidenten kan utöva direkt politiskt inflytande.”
   och
   ”Förbundskanslern är regeringschef i förbundsregeringen. Han eller hon väljs av förbundsdagens ledamöter. De ledamöter som röstar för den tillträdande kanslern kallas för kanslermajoritet (Kanzlermehrheit) och består mestadels av de partier som ingår i regeringskoalitionen. Förbundskanslern utser och entledigar sina statsråd och bestämmer även inriktningen på förbundets in- och utrikespolitik.”
   från http://sv.wikipedia.org/wiki/Politik_i_Tyskland