Instagram – hur går snacket?

 

 
Nyheten om att Facebook köpt Instagram för 1 miljard dollar, möttes inte av positiva känslor överallt. Både skaparen av instagram och Mark Zuckerberg har lovat att appen ska fortsätta på samma spår, men flera väljer att hoppa ur fotoappen ändå. Det mesta som diskuteras just nu handlar om hur man gör för att radera kontot men rädda sina bilder. Mashable har t.ex. lagt upp en text med flera tips på hur man kan göra och det sägs att tjänsterna som erbjuder detta utsätts för hårt tryck just nu.

Annars har flera funderingar om själva köpesumman dykt upp. (Som jämförelse köptes flickr av Yahoo för 35 miljoner dollar, 2004.) Om Malik har lagt upp lite funderingar kring köpet och summan. Han spekulerar att Mark Zuckerberg insåg att instagram var en reell konkurrent till Facebook. Det massiva intresset som uppstod när appen släpptes till Android, sägs vara det slutliga beviset för det.

Skaparen av MySpace Tom Andersson håller med om att det handlar om att köpa upp konkurrens men även att det handlar om att utveckla funktionerna, så som Google gjort t.ex. Han förutspår bilder vara nästa stora grej, och att företagen behöver agera på den trenden. Han upplever att 1 miljard dollar inte är en överdrivet hög summa för att försvara en position på toppen.
Emil Protalinski på ZDnet är inne på samma tankespår: foton är allt mer intressant — 250 miljoner laddas upp på Facebook dagligen. Men han håller inte med om att instagram på något vis skulle kunna hota Facebook toppställning som social media-plattform. Han tror däremot att Facebook vill bli bättre på mobilen och där är instagram-skaparna experter.
Här och var diskuteras även hur man hittar alternativ till instagram. Själv beslutade jag mig för att prova på picplz och streamzoo, varav den sistnämnda är favoriten just nu.

Några svenska analyser har jag inte sett ännu, men tipsa gärna om det i kommentarerna.