Det kom en tweet från Lotteriinspektionen.
@lexmarkus Tack för att du visar på problematiken med FB-lotterier, vi kommer titta närmare på din lista på ajour.se
— Lotteriinspektionen (@lagligtspel) 18 januari 2013
Tweeten rör den text som publicerades på Ajour 16 januari, där drygt 100 aktuella tävlingar som bryter mot Facebooks regler och/eller Lotterilagen listades. Förteckningen kom Lotteriinspektionen till del via just Twitter.
– Ditt blogginlägg fick väldigt hög räckvidd, mycket högre än liknande artiklar brukar få i tidningarna. Oss nådde det via Twitter, säger Lotteriinspektionens kommunikationschef Joakim Rönngren till Ajour.
För vidare frågor hänvisar han till Johan Röhr som jobbar med en nyligen startad genomgång av lotterier i sociala medier, i vilken den aktuella listan nu ingår. Vad som händer med de tips de fått bedöms från fall till fall. Ärendena fördelas ut på handläggare för vidare utredning. Där det anses lämpligt upprättar man ett så kallat övervägande och gör en polisanmälan.
– Men spel på sociala plattformar som Facebook är relativt jungfrulig mark, konstaterar Röhr.
Hur menar du?
– Polisanmälan från oss inom området måste finna sin roll, det är inte oprioriterat men nytt och saknar därför praxis.
Även om det kan vara svårt att övervaka alla nya fenomen anser inte Röhr att myndigheten är helt beroende av tipsen som kommer in via exempelvis bloggar och Lotteriinspektionens egen webbplats.
– Nej, vi har en omfattande omvärldsbevakningsprocess både centralt och hos handläggare. Tips är dock en naturlig och viktig del av vårt underättelseinhämtande.
De listade företag som hört av sig har hänvisat till att ”större företag har gjort samma sak och man utgår från att de har koll”. Det argumentet biter inte nämnvärt på myndigheten.
– Nej, vi viktar inte avsändaren. En liten aktör kan vara ett stort problem och vice versa.
Röhr är också tydlig med att undantag sällan utfärdas. På Lotteriinspektionens webbplats står bland annat att läsa att ”en privatperson eller ett företag får i princip aldrig anordna ett lotteri”. Ett ”i princip” som mer eller mindre betyder ”aldrig”.
– Under det senaste året har inga sådana undantag meddelats, de är överhuvudtaget oerhört ovanliga. Det senaste gällde ett lotteritillstånd till Lottericentralen AB, ett servicebolag som anordnade lotterier till förmån för ett antal ideella föreningar. Det tillståndet gick ut vid årsskiftet.
Nu återstår det att se vad som händer med de drygt 100 tävlingar som listades i det aktuella blogginlägget, men en sak är säker: Lotteriinspektionen är medvetna om problemet och har prioriterat att se över området under 2013.
Mer om Lotteriinspektionens långsiktiga tankar kan du läsa på Avskalad.
TEXT: Markus Pettersson, som till vardags jobbar med PR och mobilitetsfrågor på Göteborgs-Posten och Stampen, samt bloggar på Avskalad.