Arkiv för
Carl Bildt

5 december

Carl Bildt åker till Kina – håller öppen frågelåda på Weibo

Foto: Bengt Nyman (CC) http://www.flickr.com/photos/97469566@N00


Just nu sitter utrikesminister Carl Bildt på ett flyg till Kina. Där kommer han under veckan besöka Weibo – Kinas motsvarighet till Twitter – och hålla öppen frågestund. Carl Bildt är en av Sveriges största på Twitter, men i Kina finns knappt tjänsten. Allra mest på grund av statens hårda kontroll över nättjänster.
Teo Zetterman på Utrikesdepartementet förklarar bakgrunden för Ajour:
– Vi vill utnyttja sociala medier för att kunna ha direkt dialog med enskilda individer. I Sverige och stora delar av världen funkar bland annat twitter bra för detta. När resan till Peking planerades så kom Weibo upp. I Kina är det det dominerande sociala mediet, med cirka 400 miljoner användare. Därför naturligt att Carl när han är i Peking utnyttjar Weibo, säger Teo Zetterman.
Ajour har tidigare skrivit om när Carl Bildt har haft frågestund på Twitter, när nu besöket på Weibo planerades in har sajten redan öppnat för frågor. VFL översatte några av de som hittills kommit in.
Uppdaterat: Chatten är nu avklarad

29 augusti

KRÖNIKA: Journalisters misstro mot Studio total påverkar rapporterna om Vitryssland

Ajour har tidigare skrivit om den svenska reklambyråns nallebjörns-attack i Vitryssland. Internationellt och i Vitryssland har saken fått stort genomslag, men i Sverige har det funnits ett starkt fokus på kritik mot reklambyrån. Vad har egentligen hänt? Vitryssland-kännaren Martin Uggla reder ut bakgrunden.
Tidskriften Fokus publicerar i sitt senaste nummer ett långt reportage med rubriken ”Björntjänsten – så sänkte ett gäng reklamare det svenska demokratiarbetet i Vitryssland”. Det handlar förstås om Studio Totals omtalade nallebjörnsaktion i början av juli. Tonen i artikeln är omisskännligt kritisk mot Studio Total och syftet är uppenbarligen att ge en bild av att alla utomstående bedömare är negativt inställda till reklambyråns aktion och dess konsekvenser.
Jag har själv haft ganska många journalistsamtal om diplomatbråket mellan Sverige och Belarus (Vitryssland) den senaste tiden och kan notera att några frågor ständigt återkommer:
Vad beror den diplomatiska krisen på? Kan Studio Totals nallebombning ha varit en bidragande eller rentav avgörande orsak? Och vad ska man egentligen tycka och tänka om den aktionen och om dem som genomförde den? Läs vidare →

13 februari

14 januari

10 november

Utrikesministerns roliga svar avväpnar dödsallvarlig fråga

Utrikesminister @carlbildt är inte känd för att vara särskilt social på sociala medier. Så när artisten Timbuktu försökte göra en politisk poäng över Sveriges ekonomiska inblandning i Afrika svarade Ajours Damon Rasti med en suck. Det provocerade Carl Bildts torra humor och skapade följande dialog.
Bland annat riksdagsledamoten Fredrick @Federley har hyllat Carl Bildts humor, men mitt i skrattet kan man samtidigt fundera: Krävs bara ett skratt för att komma undan allvarliga frågor?

Bild: @amaliasyren


Uppdaterad: Nu skriver även DN om händelsen. Där är ”damonrasti” en signatur.