Twitter och censuren

I slutet av januari annonserade Twitter sin nya censurpolicy. Olika länder har olika lagar och för att kunna växa globalt har de accepterat möjlighet för länder att censurera inlägg. Som exempel anger de Tyskland och Frankrike, där pro-nazistiska kommentarer är otillåtna. I praktiken fungerar det som så att den som bryter mot en lag i sitt egna land blir censurerad där, men resten av världen kan se tweeten. Regionala användare möts i så fall av det här budskapet:


Twitter har byggt in transparens i den här metoden, varje användare som ser sig censurerad ska kunna få veta varför. Uppdat:/Av denna anledning har policyn fått beröm ur ett medborgarrättsperspektiv, som Björn Nilsson påpekade i kommentarerna./ Genom ett samarbete med Chilling Effects, listas alla anmälningar för censurerade tweets. (Som synes består dock mest av anmälningar från upphovsrättsorganisationer och dessa tweets tas bort helt, inte bara i de länder som intrång anmälts.)
Kritiken mot Twitters nya policy lät inte vänta på sig, även om nu Kina och Thailand välkomnade initiativet. Den allvarligaste handlade om de dissidenter i länder som har få eller inga andra möjligheter att kommunicera med medborgare i sitt land. Det har varit en viktig kanal under t.ex. Arabvåren, som det kallats, där ett stort och viktigt demokratiarbete pågår.
En annan sak som legat Twitter i fatet är denna policy dök upp kort efter att saudi-arabiska investerare köpt in sig i företaget. Oron för hur de sistnämnda skulle kunna påverka fick lite bränsle i den välspridda nyheten om Hamza Kashgari som flydde landet efter att ha twittrat vad som ansågs otillbörligt. Han blev stoppad i Malaysia och skickades tillbaka till Saudiarabien, där han nu riskerar dödsstraff.
Ännu så länge så har inte Twitters policy använts särskilt flitigt. Med tanke på hur uppdateringar på att twitter har upprört regeringar runt om i världen hittills, finns det emellertid ingen anledning att tänka sig att det kan komma att bli välanvänt. Och kanske inte för saker som vi normalt sett skulle uppleva som särskilt känsliga, ens i det land det angår:
Som första land att utnyttja policyn sägs Brasilien vara, där man vill censurera tweets som varnar för fartkontroller i trafiken. Den brasilianska åklagarmyndigheten har skickat officiella dokument till Twitter, men förnekar att det skulle bero på att Twitter nu går med på att censurera regionalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Magnus Sköldin says:

  Twitter publicerade själva information om hur man kan gå runt censuren. Lite kul.
  http://www.readwriteweb.com/archives/is_twitter_helping_users_get_around_its_new_censor.php

 2. Carina Svendsen says:

  Det ska bli intressant att se vem som blir först i Sverige att bli censurerad.
  Det är ganska intressant faktiskt, att det som vi utomlands stöder (folks kritik mot styret/regeringen) till varje pris, väldigt snabbt kan omvärderas när det gäller det egna landet.
  ”Klart vi måste hjälpa civilbefolkningen i”…blir på väldigt många håll i världen just nu utökade möjligheter att använda våld mot civilbefolkningen, och ökade sanktioner/krav ”dom måste faktiskt ta ansvar”.

 3. Beelzebjörn says:

  Hej Emma 🙂
  Skrev lite om saken här ( http://outad.blogspot.com/2012/02/thoughts-on-twittercensored.html ) efter att ha blivit indragen i diskussionen. Rekommenderar länkarna till Zeynep Tufekci.