Flashback förbereder sig för årlig love-bombing

Tänk dig att ett gäng halvalkoholiserade festknarkare, med hjärtat så långt till höger att det i praktiken är i axeln, skulle sätta sig ner i juletid och bestämma sig för att skicka en massa glada julkort till en ensam gamling som livet varit särskilt hårt mot den senaste tiden. Svårt att föreställa sig? Ändå är det vad som inträffat på Flashback, det enskilt mest demoniserade forumet på svenska nätet, varje jul de senaste åren. Det hela började 2008.

- Moderatorn Arbetarbroder startade en tråd där han tyckte att vi Flashbackare skulle skicka julkort till en slumpmässigt utvald person. Som förslag gav han bland annat en liten gumma vid namn Kerstin, som blivit dömd för misshandel sedan hon gett några ungar som mosade ner körsbär i hennes brevlåda ett rapp med käppen. Kerstin fick massor med kort och blev hur glad som helst, lokaltidningen uppmärksammade det, och traditionen var född!

Det är moderatorn Ogden som berättar. Hen är ansvarig för årets omröstning, och jag har hört av mig till henom för att få veta lite mer. Hur går till exempel själva omröstningen, och sedan utskickandet av korten, i praktiken till?

- Moderatorn som vill hålla i julkortstråden startar först en nomineringstråd, där användarna bara får nominera, och sen väljer moderatorn ut de bästa förslagen. Sen startar moderatorn en ny tråd, denna gång med en omröstning där användarna får rösta vem de tycker ska få julkorten. När vi kommit in i december startar moderatorn ännu en tråd, där vinnaren presenteras och adressen till vinnaren publiceras, och då är det bara att sätta igång att skicka!

Julkorten, som brukar signeras med avsändarens användarnamn och en liten hänvisning till forumet Flashback, brukar till en början förvirra men sedan glädje sina mottagare. Kerstin Gunnarson, då 76, som Odgen nämner som traditionens första julkortsmottagare, sa till Corren att hela upplevelsen var ”något av det bästa jag varit med om”. Och Rita Åkerberg, änka till Sten Börjesson som för att han rånades, misshandlades och senare avled  vann 2010 års omröstning, tyckte det kändes ”alldeles fantastiskt, vackert och gulligt”.

Det är helt enkelt en uppskattad tradition, såväl bland flashbackare som bland mottagarna av julkorten – och lokaltidningarna som plikttroget rapporterar om julkortsmassorna varje år. Och även om den röda tråden bland de nominerade ofta matchar Flashbacks övriga konservatism – de är t.ex. människor som fallit offer för den brottsvåg som man högerut ofta brukar tillskriva invandrare eller som vågat visa hårda tag i barnuppfostran och därför blivit utskällda – måste man säga att det är ett i grunden vänligt initiativ. Det är människor som vill önska andra människor en god jul.

Röstläget i omröstningen just nu

Bland årets nominerade hittar vi Ola Lindholm, som efter all medieuppståndelse kanske skulle ”behöver lite uppmuntran”, väktarna på SL som brottade ner och höll fast en bråkig pojke samt Arne Johansson, vargjaktsmotståndare som blivit trakasserad för sina åsikter. I år ser vinnaren dock ut att bli 88-åriga Vivan, som på dagen efter hennes makes begravning blev misshandlad och rånad på bland annat sin vigselring. 394 personer har röstat på henne, att jämföra med tvåan i omröstningen som har samlat ihop 190 röster. Moderatorn Odgen, som röstade på Arne Johansson, säger att det skulle glädja henom även om Vivan vann. Vad hoppas hen att följden av utskickandet ska bli?

- Jag hoppas att alla användare på Flashback som varit involverade i tråden ställer sig bakom vinnaren, och jag hoppas på fina, snälla julkort som gör vinnaren väldigt glad.