Magnus Betnér om resultatet av webbshow: Nästa gång sänder jag bara i tv

Komikern Magnus Betnér gjorde en Louis CK – la ut sin senaste show exklusivt på nätet. Istället för att tjäna pengar på att sälja det till tv bad han användarna betala 49 kronor för att ladda ner en kopia. Men medan Louis CK tjänade en bra hacka har Magnus Betnér sett ett annat resultat. Han behövde 10 000 nedladdningar för att täcka sina kostnader. Hittills har han fått 3100. Samtidigt har fildelningssajten Tanka fetast registrerat 7000 nedladdningar.

Magnus Betnér är besviken.

- Det är såklart tråkigt när jag gjort allt jag kan för att få ut en lyxig produkt till ett superpris. Det är den mest påkostade av mina shower och den kostar överlägset minst. Förmodligen är det väl ännu fler som tankat ner den illegalt från andra sajter, men jag har inga siffror på det, säger Magnus Betnér till Ajour.

Inledningsvis hade Betnér stora tekniska problem och flera rapporterade om att de istället laddat ner den via fildelningssajter, men sedan betalat för sig. Betnér menar att det var så de första dagarna, men att det inte kan vara en förklaring.
- Nej det tror jag inte. Det är säkert minst fyra gånger så många som har tankat illegalt som de 3100 som har betalat för sig. Teknikstrulet löste vi ganska snabbt också, så jag tror det gjorde marginell skillnad. Nästa vecka kommer också en torrentlösning på min sajt.

Tror du att fler betalsätt, kanske sms, hade hjälpt?
- Fler betalningssätt hade säkert gett några nedladdningar till, men vi snackar 10-tal, inte 1000-tal och varje ny betalningsmodell man lägger till kostar pengar så vi fick lov att välja bort några. Det finns både kreditkort, paypal och ett par internetbanker så om folk vill ha showen borde det kunna räcka tycker jag.

På Pirate bay är det flera som hänvisar till din sajt istället för att ladda ner den illegalt. Tror du sådana uppmaningar hjälper?
- Nej, att ladda ner film gratis har blivit en livsstil som verkar oerhört svår att ändra på.

Det här var ditt försök att göra något nytt i en bransch som har svårt att hitta nya intäktsströmmar – hur utvärderar du det nu?
- Som det ser ut nu så sänder jag nästa show i tv och skiter i att ge ut den på annat sätt över huvud taget. Fler kommer att se den och jag kommer få mer pengar som jag kan lägga på annat. Men det var helt klart värt ett försök.

Du satsade en halv miljon på projektet, hur mycket räknar du med att få tillbaka? Har projektet nått sin peak?
- Jag räknar nog med att få tillbaka pengarna så småningom, även om jag hade hoppats att det skulle gå fortare. Det kanske slutar med att jag säljer den till någon tv-kanal i höst för att få igen det sista. Om någon vill ha den. Comedy är ju lite färskvara och kanske särskilt min.

Hur ser du på framtiden, kommer du våga göra något liknande igen?
- Våga gör jag ju, men frågan är om det är värt besväret när jag får både större exponering och mer pengar i plånboken med gamla distributionskanaler. Men vi får se, jag har lite idéer för hur man ska kunna tweaka projektet till nästa gång.

Om du skulle göra det igen – vad hade du gjort annorlunda?
- Göra en billigare produktion, t ex skita i HD och inte ge möjlighet till fullt så många format. Kanske ta bort en kamera och strunta i att texta. Hade nog kunnat spara 150-200 000 på det och lagt de pengarna på marknadsföring i stället. Men jag ville som sagt testa det här fullt ut med en superlyxig produkt. Och så hade jag sett till att sajten för nedladdning funkade bättre innan jag släppte den. Ha en fungerande torrent-lösning från start till exempel.