Ett urval av de senaste veckornas nya musik på Spotify

Veckans SpotifyDe senaste veckorna har kanske framför allt dominerats av fina hiphop- och r&b-släpp. Till det senare hör dessvärre ännu inte Rihannas ”Unapologetic”, som fortfarande saknas på Spotify.
Själfulla Sinkane (från Yeasayer med flera) svängde på sin ojämna debut – som tydligt lyfte fram afrikainfluerade rytmer.
Alicia Keys senaste alster kanske inte levde upp till titeln, men så pjåkigt var det ändå inte sett till höjdpunkter som housepianot i “Listen To Your Heart”, crescendot i “101”, den intensiva och sångmässigt magiska Maxwell-duetten “Fire We Make” och så “New Day” förstås.
School Of Seven Bells lämnade med största tydlighet vålnaderna från det tidigare i år släppta konceptalbumet “Ghostory”, för att istället sprudla av något ofullbordade idéer samt… än mer spöklika stämningar och kyliga synt/shoegaze-melodier.

Memory Tapes gjorde ut musikaliska tankar och idéer som drog åt olika håll – från medryckande till förvirrande samt underbart explosivt.
By The Sea – kanske den enda öronvärmaren du behöver i vinter.
Inc. klev äntligen in på Spotify igen, genom att följa upp förra årets EP med en fullkomligt perfekt singel.
Dawn Richard överraskade med en atmosfärisk och högst annorlunda jul-EP.
Toro Y Moi sällade sig till årets mäng av förträffliga indie-R&B-låtar – med sin nya, ljuvligt tunga singel.
P-p-perfekt lo-fi-indiepop/rock från trion Sleeping Bag som överträffade förra årets debut.
The Lovely Eggs – lika delar charmigt söta som punkigt rockiga.
Ducktails släppte en underskönt tropisk, och djupt smittsam singel – vars gästuppbåd imponerade.
I bästa Sufjan Stevens-anda – vars “Silver & Gold” du väl inte har missat? – ordnade norska Team Me ytterligare en stämningsful jul-EP.
Nittiotalstryck i denna R&B/drum and base-pärla som producerats av duon Dungeonesse.
Den färska trion Nautics debutsingel innehöll delikata saxofonslingor som tillsammans med pianointrot, snyggt loopade beats och syntar bjöd den fina sången på sällskap. Och så var det gitarren. Farligt tillfredställande att lyssna på – om och om igen.
Det tog alldeles för lång tid innan vi fick ta del av 20-åriga Angel Haze – en av årets mest intressanta, och bästa, rappare.
Big Boi – en annan bra rappare – är alltid intressant, och alltid lika efterlängtad i en eventuell Outkast-återförening. Men som soloartist lyckas han sällan leverera med fulländad kvalitet. Samma sak gällde hans senaste album, på vilket han också lyckats med att misslyckas med flertalet på papperet intressanta samarbeten. Det med svenska Little Dragon utmärkte sig allra mest – i positiv bemärkelse.
Den kontroversielle gangstarapparen The Games nya album dominerades, precis som alla andra hiphop-album just nu, av idel samarbeten. Visst är det kul, men när endast en av låtarna satte originalartisten i fokus blev det på gränsen till för mycket av det goda. På gränsen eftersom det likväl var Games jämnaste, och därmed också bästa album hittills.
Mångsidiga och multiinstrumentella Rachel Zeffira har oavsett var hon tidigare varit med och bidragit gjort det med hög kvalitet och genomgående godkänt resultat (t ex Cat’s Eye). Solodebuten var inget undantag, utan snarare det mest fängslande hon gjort hittills.
Få skramlar och gnyr bättre än vad Marnie Stern gjorde på sin nya singel.
Sneaker Pimps-hjälten Chris Corner återvände med sitt IAMX. Titellåten och den första singeln från den kommande fullängdaren beskrev Corner som “Schizophrenic modesty incarnate” – något jag tolkade som: utsökt.
De välljudande oljudsmakarna PS I Love You varierade ett sanslöst och explosivt driv med sköra, nästintill vackra, minnesvärda stunder.
Ovanstående urval hittar du i nedanstående löpande uppdaterade Spotifylista, som också återfinns under Ajours Spotifyprofil – där du också hittar mina års- och månadslistor.

Besök Spotifierad.se för fler musiktips.
Illustration: Gustaf Öhrnell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *