"Säg släke in i kameran" eller Sveriges konstigaste Youtubekanal

Släke på stranden, Skåne. Foto: egevad på Flickr, http://www.flickr.com/photos/egevad/3829949851/


På den nordiska underavdelningen av Wordrefence.com, ett av världens största språkforum, diskuteras allt från bakgrunden till Astrid Lindgren-uttrycket ”hu vale” till komplicerade frågor om satsadverbial. Mången språknördsdebatt har avgjorts genom en snabb koll med proffsen där. Därför kändes det förmodligen naturligt för användaren sarastus att vända sig dit med sin fråga om vad sjutton egentligen ordet ”släke” betydde. Användaren Tjahzi svarade snabbt och berättade att det ”verkar betyda ’havsväxter, tång etc, som spolats upp på land’ på gotländska”. Sarastus tackade för hjälpen och berättade att anledningen till frågan var att ”jag råkade hitta en bloggsida som heter släke, där några tonåriga tjejer försöker få kändisar säga släke i kameran, och sen sätter de det som de filmat på nätet”. Sarastus fortsatte med att spekulera i huruvida ordet kunde ha betytt något obcent eller opassande, och att tjejerna därmed blåste kändisar genom att få dem att säga det rakt in i en kamera.

Ungefär samma tankegångar präglade den diskussion som Alex Schulman och hans gäster hade i avsnitt 23 ur den fjärde säsongen av Aftonbladets webbtvprogram Shulman Show. Med i studion fanns Gry Forsell och Måns Zelmerlöv, och såväl de två som Alex själv hade filmats sägandes släke av tjejerna med den konstiga gotländska hobbyn. Gry Forsell berättade att hon innan hon sagt det tänkt till i en millisekund innan hon bestämde sig för att säga släke: hur illa kan det vara? Vad kan det betyda? Hur dåligt kan det bli? Många andra tillfrågade kändisar verkar tänka detsamma innan de säger det. Linda Bengtzing frågar klentroget om det är sant att det verkligen bara betyder sjögräs innan hon säger det, Brolle säger det med en huvudrörelse som antyder att han tänker ”äh vafan, jag sitter ju ändå och signerar plattor i Kista Centrum, hur mycket värre kan det bli” och en tredjedel av Slagsmålsklubben dividerar länge och väl med varandra om lämpligheten i att säga det – innan de till slut ändå säger det.
Kändisarna är i gott sällskap. Släketjejerna har på sin Youtubekanal, passande betitlad sayslake, samlat ihop över 50 filmer på när personer som medelsvensson skulle bli knäsvag om han träffade säger släke. De har drivit två bloggar på temat, en numera nedlagd och en fortfarande levande, och de finns att följa på Twitter, Facebook och Tumblr. Släkefilmerna finns överallt, och kan ses av vem som helst. Så nervositeten kändisarna gemensamt känner inför att framför kameran säga ett okänt ord som de facto låter lite… snuskigt är med dessa omständigheter i bakhuvudet inte konstig – men heller inte befogad. Släke betyder verkligen sjögräs. Det finns inget skandalöst i att säga det. Det är helt harmlöst. Men varför vill då dessa tjejer i överhuvudtaget ha kändisarna att säga det? Och hur började allt detta? Ajour har gått till botten i sjögräshögen och pratat med Rosanna Nordquist, en av de två drivande bakom Sveriges kanske konstigaste Youtubekanal.

Alva Lindau och Rosanna Nordquist poserar med Maria Montazami. Foto: privat.


– Allt började för två-tre år sedan som ett internskämt mellan mig, Alva (Lindau, den andra bakom släkebloggen, reds.anm) och några andra. Vi var på Gotland, och där kallar de ju tång och sånt för släke. Vi tyckte det var kul och började kalla allt för släke. Sen var vi på Gröna Lund, och av en slump var Johan Palm där. Då kom vi på att han skulle säga släke medan vi filmade. Sen la vi upp filmen på Youtube, det blev massa visningar och vi tänkte ”jaha, folk vill se det här!”. Sen fortsatte vi, så fort vi såg en kändis bad vi honom säga släke.
Ni har hunnit med en hel del, över 50 personer. Hur har ni orkat? Var hittar ni alla?
– Vi hade en period där vi trodde det kunde bli riktigt stort, då höll vi koll i tidningarna när det var olika signeringar och sånt och så gick vi dit.
Hur har folk reagerat när ni bett dem säga släke?
– De flesta svarar med ”va, vad är det?”. Men sen har nästan alla sagt det, alla utom Alexander Rybak. Han sa att han inte visste vad det betydde och ville därför inte säga det. Kändisarna är väl rätt vana vid att få säga konstiga saker, men när de fått veta att det bara är sjögräs har de bara tyckt det är en rolig grej. Alex Schulman tog ju upp det i sin show.
Ja, och de tror ju de blivit blåsta och lurade till att säga nån horribel svordom. Var det er avsikt, att de skulle tro det?
– Nej, men det var väl en kul extragrej. Vi visste liksom inte ens riktigt vad släke var, och att då be nån random kändis säga det blev kul. Man kan ju be dem säga toffla, men det är inte lika kul eftersom de vet vad det är.
Varför tror du de blir så misstänksamma?
– Det kan ju vara ett snuskigt ord, att man vill få dem att se lite dåliga ut. Jag tror att som kändis börjar man tänka så, eftersom det alltid finns folk som vill dem illa.
Er Youtubekanal har sammanlagt fått över 250 000 visningar. Varför tror du att så många tycker det är kul att se kändisar säga släke?
– Det är väl kul att se hur kändisar reagerar i en sån här situation, för vanligtvis får man bara se kändisar prata om saker de känner till och kan, och nu får man se dem säga ”Va, vad är det?”.
– Men uppmärksamheten går i vågor, beroende på vad kändisarna håller på med. Det har inte varit som Fest hos Mange, som slog direkt och blev en succé, utan det har växt långsamt.
Ni har legat lite lågt på sistone?
– Ja, vi går ju i skolan och dessutom i trean, så det är lite mycket där. Men vi ska försöka snärja årets idoldeltagare på nån signering i jul.
– Sen börjar man ju känna sig lite gammal. Det blir lite konstigt att stå där i signeringsköerna med en massa fjortonåringar när man är arton. De kändisar som är lätta att komma åt är ofta de yngres idoler.
Men om det är de som tycker det ni gör är roligast då?
– Ja det är ju de yngre som vill se släke, så det passar ju. Men samtidigt är det inte för deras skull vi gör detta, det är inte ett jobb utan en kul grej som bara råkat bli rätt stor.
Vart vill ni ta det här i framtiden?
– Vet inte. Jag vet inte hur man ska bygga vidare på det. Det är klart, det skulle vara kul med internationella kändisar men det är lite svårt. Ju större kändisar det är, desto fler är det ju som kommer se filmern och undra om vad släke är. Och vi har ju en del kändisar att beta av kvar, så att säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *