Ted Valentin hackar ihop tjänsten som SVT play har saknat


”Best of SVT”. Så heter den nya tjänsten som fixar det som SVT play länge saknat: En topplista över de mest populära programmen.

Bakom sajten står Ted Valentin, entreprenören som tidigare bland annat skapat smarta kartsajter om närmaste kafé, sushi eller hotell. Under julhelgen upptäckte han hur krångligt det var att hitta bland SVT plays videoskatt. Bland de 3 000 tillgängliga program fanns få sätt att sortera ut guldkornen. Därför skapade han Best of svt, en tjänst som mäter vilka SVT-program som rekommenderats mest på Facebook. Det går att sortera efter den senaste veckan, tre dagarna eller ”sista chansen”, där de program som är på väg att tas bort från SVT play listas.
Och idag släpptes sajten.
– Jag har testat sajten på mig själv den senaste veckan. Den har fått mig att titta på oroväckande mycket TV! Men uppsidan är att nästan allt jag tittat på varit bra!
Sajten är kodad utan sanktion från SVT. Hacket, som svängdes ihop på mindre än ett dygn, kollar av vilka klipp som ligger kvar på SVT play och hur många rekommendationer de har fått på Facebook. Och ännu vet han inte hur SVT kommer reagera.
– Jag har ingen aning. Det ska bli kul att se. Förhoppningsvis gillar de den och inser att det vore en bra grej om de faktiskt hade ett öppet API. Men jag har hört det tisslas om att SVT:s vd Eva Hamilton redan har kollat in sajten, säger Ted Valentin till Ajour.
Finns det några planer att tjäna något på sajten?
–  Jag har inte byggt den för att tjäna pengar, utan för att det var en sajt som jag själv ville ha. Efter att förlorat ett antal timmar i TV-soffan med att titta på dåliga SVT-program blev jag frustrerad. Guldklimparna finns ju där, bara man hittar på något bra sätt att vaska fram dem!
Varför tror du att SVT inte har gjort något liknande själva?
– Svårt för mig att uttala mig om. Men jag gissar att dom inte själva vill säga vilka program som är ”bra”. Dom vill nog att alla program ska få tittare, kanske?
SVT har tidigare haft funktionen ”Mest tittat”, men tog bort den i samband med relanseringen av sajten. Någon uppgift när den är tillbaka finns ännu inte. När Ajour når ansvarig på SVT, Thomas Porsaeus, har han inte sett sajten. Han menar att det är svårt att säga om det är ett problem, att möjligtvis skärmdumparna från tv-programmen kan innebära någon form av upphovsrättsproblematik.
Varför har ni ingen ”mest tittat”?
– Den funktionen har vi haft, men fungerade inte i den formen. Det funderar vi på naturligtvis.
Och den här funktionen med ”mest rekommenderat” som tog några timmar för Ted Valentin, varför har ni inte snickrat ihop den?
– Ja, det är en bra fråga, säger Thomas Porsaeus, strateg SVT interaktiv.
Uppdaterat: SVT bjuder in Ted Valentin för att prata om hur de kan implementera hacket i SVT play. https://www.ajour.se/svt-valkomnar-hack-och-vill-anvanda-det-sjalva/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

  1. […] – Jag har testat sajten på mig själv den senaste veckan. Den har fått mig att titta på oroväckande mycket TV! Men uppsidan är att nästan allt jag tittat på varit bra! Så säger Ted Valentin till Ajour.se. […]

  2. […] filmen eller serien kanske inte riktigt infinner sig efter en arbetsvecka. Tur då att en smart jäkel konstruerat BestofSVT.se, en sajt där du finner de mest Facebook-delade klippen från SVT play. […]