Tintin-debatten handlade alltså om en flytt av böcker

På tisdagmorgonen rasade en debatt om hur Tintin-böckerna skulle ”plockas bort från Kulturhuset”. Detta var en felaktig beskrivning i Dagens Nyheter-artikeln (och även TT), som ledde till många arga kommentarer i den efterföljande Twitter-stormen. Men i själva verket skulle böckerna bara flyttas till Serieteket, alldeles bredvid.
Jag begav mig till Kulturhuset för att undersöka hur långt hyllbytet skulle vara:

Även om sakfrågan kanske är nödvändig att diskutera, så borde utgångspunkten vara i fakta. Det handlade alltså aldrig om någon ”utrensning” från Kulturhuset, utan en flytt av böckerna.

Detta bekräftade även en ur personalen på TioTretton när jag var där. Allt det krävde var ett besök på Kulturhuset.
Om ni fortfarande är engagerade i frågan om vilket utbud de har på det barnbiblioteket kan ni skicka era barn till evenemanget ”Vilka böcker fattas?” på TioTretton den 5 och 13 oktober. Ja, det är alltså bara barnen själva (som också är målgruppen) som får föreslå vilka böcker som ska köpas in. Och besökarna kan egentligen föreslå bokinköp närsomhelst.
Är du mellan tio och tretton år gammal är det bara gå in och be om andra seriealbum än bara Tintin om du vill.
Läs även: Gunnar Bolin på SR Kulturnytt och Serietekets egna svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

25 kommentarerFlest rösterSenasteÄldst

 1. Tomas says:

  Som vanligt är nyckeln i alla relationer kommunikation, även när det gäller relationen mellan ett bibliotek och massmedia.. 🙂

 2. Bra att du reder ut faktafel. Men du glömmer en vikigt sak – att Tintin skulle plockas ut från Tiotretton av en anledning. Det är i alla fall den anledningen som har diskuterats i mitt flöde idag, inte hur lång flytten skulle bli…

  • Tanvir Mansur says:

   Det är många som säger det nu, men igår morse lät det annorlunda. Då användes sluttande plan-argument som ”nu måste de rensa bort Astrid Lindgren, och alla andra barnböcker!”, och det pratades om bokbål som påminde om Nazi-Tyskland. Inte riktigt en sansad diskussion om anledningen till flytten.
   Jag tycker att den ursprungliga DN-artikeln orsakade en ohederlig debatt med missvisande reaktioner, därför gick jag dit själv.
   Debattnivån bör hållas på en rimlig nivå, vi kan inte sänka den bara för att vi har starka känslor.

 3. Tuss says:

  Haha! Sånt jävla liv för nåt som inte var nånting att bråka om. Är nu mer nöjd än någonsin att jag inte la mig i den där diskussionen. Kändes som jag var den enda som inte riktigt bryr min om Tintin.

 4. Michaela Leo says:

  Det här var det klart bästa inlägget i hela debatten. Folk stormade… För det där.

 5. […] Tintin blir kvar på bibblan i Kulturhuset. Alltså jag har uppenbarligen missat en riktig snackis! En konstnärlig ledare för barn och unga ville plocka bort böckerna från bibblan eftersom han ansåg att de har rasistiskt innehåll. Men det brusade i sociala medier och böckerna förblir kvar. Vad ska jag tycka om detta, då? Tja, om Tintinböckerna ska plockas bort så är det ju massor av andra böcker som ska plockas bort också, i såna fall. Nej, jag tror inte man kan tänka på det viset. Däremot skulle jag nog peka ut rasismen för ett Tintinläsande barn och säga att “Så där säger man ju inte nu för tiden!” eller nåt liknande. Tintinböckerna är att se som en produkt av sin tid! Läs vad Fatou tycker och vad Arga Klara tycker! Och Ajour! […]

 6. […] folk gjort sin läxa och kollat upp bakgrundsfakta. Skrämmande sällan. Visste du att det var det här som debatten handlade om egentligen? Nu blev ju slutresultatet att man ångrade beslutet att […]

 7. Elin says:

  Men herregud problemet låg väl ändå inte i VART de skulle flyttas utan VARFÖR de skulle flytta, av vilka anledningar och att han senare skulle gå vidare och kolla på andra böcker.

 8. Jens Andersson says:

  Jag upplevde aldrig att det var flytten av Tintin-albumen som debatten handlade om, bara att det var händelsen som drog igång debatten. Mycket snart kom diskussionen istället att handla om exempelvis på vilket sätt man bör upplysa barn om förlegade värderingar eller gängse åsikters förändring över tid; eller om hur långt bibliotekens ansvar att upprätthålla ett högkvalitativt bestånd sträcker sig. För mig som biblioteksanställd hamnade fokus även på hur en relativt nyanställd konstnärlig ledare utan bibliotekarieutbildning pekar med hela handen och bestämmer om samlingarnas innehåll och placering över huvudet på sina anställda, vars jobb ju är att handskas med de här frågorna.
  Jag är mycket glad att debatten kom igång, och fortsätter. Jag tycker nämligen att det är viktiga frågor som förtjänar att diskuteras mer öppet. För på biblioteken har vi alltid diskuterat dem. Jag har jobbat på 15 olika bibliotek och aldrig träffat en barnbibliotekarie som inte någon gång lyft frågan: ”Är det inte dags att plocka bort Tintin från barnavdelningen?” Just i och med att barn har svårare att sätta in den förmedlade bilden i ett historiskt sammanhang och kritiskt reflektera över hur värderingar ändras över tid är frågan i högsta grad berättigad. Sen känner jag inte till ett enda bibliotek som har valt att gallra ut dem helt, det vore närmast tjänstefel; istället har vi flyttat dem till vuxenavdelningen eller magasinerat dem.
  Det är kul att se folk i allmänhet intressera sig för de frågor vi brottas med varje dag; och än mer glädjande att de flesta kommer till samma slutsats som vi, det tyder väl på att vi ligger rätt i tiden. Synd bara att vare sig Behrang Miri eller någon av tidningarna valt att lyssna på vad bibliotekarier har att säga om det.

 9. fredrik kullberg says:

  Konsumentinformation: detta Ajour-inlägg bygger helt på grundläggande rapportering utförd av äktmedia. Ajour utför i regel ingen sådan rapportering själv, utan är starkt beroende av äktmedia för att ha något att skriva om.

 10. Sophia B says:

  Jag får inte riktigt det här att gå ihop och uppfattar uppriktigt sagt artikeln ovan som lite granskning av ingenting.
  Vad som kommunicerades av den ansvarige konstnärlige ledaren, var att Tintin skulle tas bort, för att litteraturutbudet skulle vara i linje med diskrimineringslagstiftningen. Han var mycket tydlig med att Tintin skulle bort ur vissa hyllor för att innehållet var olämpligt.
  Vare sig den konstnärliga ledaren, eller hans senare pudlande chef använde begreppet flytta, utan ta bort.
  Enheten som Tintin skulle flyttas TILL var uppenbarligen inte informerade, eftersom de gick ut och meddelade att de i alla fall inte tänkte ta bort Tintin.
  Så tack för uppmärksammandet på antal meter, men DET har aldrig någonsin varit frågan.

  • Philip says:

   ”Vad som kommunicerades av den ansvarige konstnärlige ledaren, var att Tintin skulle tas bort, […] Han var mycket tydlig med att Tintin skulle bort ur vissa hyllor för att innehållet var olämpligt.”
   Ja, tas bort, men tas bort från barnavdelningen eftersom det var barnavdelningen han var ansvarig för. All litteratur bör inte stå på barnavdelningen. Då är det väl ändå relevant i sammanhanget att påvisa att litteraturen fortfarande är lättillgänglig. Så tack för din synpunkt, men det här var visst en del av frågan.

 11. Rubbe says:

  Sant är att DN-artikelns formuleringar om att Tintin ”kastas ut från Kulturhuset” var alltför tillspetsade, men sant är knappast att debatten på bl a Twitter handlade om en ”flytt av böcker”. Den handlade om att Behrang Miri de facto ville rensa ut Tintin från barnbiblioteket TioTretton. Att det sedan råkar finnas ett annat bibliotek i samma hus som tillhandahåller Tintinböcker får betraktas som en ren tillfällighet i sammanhanget. Behrang Miri skulle ha drivit sin linje även om Serieteket legat någon helt annanstans.
  Såhär formulerar Serieteket det själva på sin blogg (http://serieteketbloggen.wordpress.com/):
  ”Serieteket har som sagt inga planer på att kasta ut sin Tintin-samling. En aning ironiskt är det att vår Tintinhylla befinner sig ett par få meter från entrén till TioTretton, vilket innebär att deras besökare bara behöver gå tio steg för att ändå få tag på de Tintinböcker de vill läsa.”
  Notera för det första att de inte skriver något om att TioTrettons böcker ska flyttas till Serieteket, däremot påpekar de att Serieteket har egna Tintinböcker. För det andra beskriver de det faktum att Serietekets Tintinhylla ligger så nära TioTretton som ”en aning ironiskt”. Så skulle de inte uttrycka sig om Behrang Miris planerade utrensning i själva verket – som Tanvir Mansur försöker framställa det som – vore en enkel ”flytt”, motiverad av någon sorts organisationstekniska, snarare än ideologiska, skäl.

  • Daniel says:

   Bästa och sakligaste sammanställningen jag sett hittills.

  • Philip says:

   ”Att det sedan råkar finnas ett annat bibliotek i samma hus som tillhandahåller Tintinböcker får betraktas som en ren tillfällighet i sammanhanget. Behrang Miri skulle ha drivit sin linje även om Serieteket legat någon helt annanstans.”
   OK, så du menar att i en hypotetisk verklighet (som inte finns) skulle det beslut Tiotretton fattade ha varit illa, och detta är vad du är upprörd över? Då förstår jag förvirringen, för jag tror en del av oss försökte diskutera verkligheten

  • Philip says:

   Och vem har sagt att det skulle ha varit ”organisationstekniskt”? Det är klart det är ideologiskt! Man tycker det är (idologiskt) fel att ställa böcker som framställer svarta som lägre stående på barnavdelningen. Det betyder inte att man tar bort dem från vuxenavdelningen. Vad med detta är märkligt?

 12. Calle Sirén says:

  Denna artikeln känns mer som effektsökeri – Ett tappert försök att ”förlänga” nyheten.
  Vad utrensningen i praktiken innebar är sekundärt.

 13. […] nu verkar vare sig DN eller de ansvariga riktigt vetat vad de gjort, enligt  Ajour som rapporterar att Tintin inte skulle bort, utan flyttas till Serieteket, en annan av Kulturhusets […]

 14. karin says:

  Egentligen handlar det väl kanske om något helt annat? Varför kände inte kulturhuschefen till att en av hans underställda fattat ett så kontroversiellt beslut? Varför visste han inte att en av hans underställda hade pratat med media? Sådant är liksom a och o i det flesta organisationer.

 15. […] Tanvir Mansur (en bra person på många sätt) som påpekar att det är frågan om att flytta tidningar tio meter och inte om bokbål […]

 16. Johan says:

  Jag har en fråga. Jag antar att du var där efter kulturhuset tog tillbaka uttalandet/beslutet?
  Om ja: Om de ångrade sig, varför är inte böckerna tillbaka i barnavdelningen?
  Om nej: Var står böckerna nu?

 17. Varulv says:

  Visst blev det mycket liv om Tintin, men växlarna som ledde till idéerna om Bokbål och Nazityskland var framförallt att Behrang Miri också skulle rensa ut rasistiska, homofobiska, kvinnoförnedrande böcker även på Vuxenavdelningen.
  Varför tar ni bort den delen av diskussionen hela tiden? Det är ju just det som är så jävla allvarligt, inte just Tintin. Tintin var bara det första han skulle rensa ut och därför fokuserades en hel del på det, men alla som är emot detta har ju fattat att det handlar om hans uttalande om Vuxenlitteraturen.
  Sluta spela så jävla överlägsna och näsvisa hela jävla tiden.

 18. […] svårt att svälja detta. Och det spelar ingen roll om det bara handlade om att man skulle flytta tidningar 20 meter eller vad man nu påstår. Men om jag förstår saken rätt så var det på en […]